:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2015   12:05

0

137

Ženskom preduzetništvu potrebna pomoć države

Da bi poboljšala materijalnu situaciju svoje porodice, Zorica Selaković je pokrenula sopstveni posao. Vlasnica je prve registrovane radnje kolača i torti u bivšoj Jugoslaviji, a danas, 25 godina kasnije, zapošljava više od 30 radnika. Na tržištu opstaje uz pomoć kredita.

"Ne treba samo pomagati novim firmama tkz. start apovima. Ja 25 godina radim, a imam iste probleme kao da sam na početku. Mislim da bi država mogla da nam pomogne, da nas malo potpomogne gde zapne, da nas podrži. Da li da to na neki način bude komora ili neko udruženje, da nam bude garancija za naš rad, za poslovanje, da kad se pojavimo u banci, da imamo nekoga ko stoji iza nas", smatra preduzetnica Zorica Selaković.

Do kredita još teže dolaze žene koje tek počinju biznis. Često ih za pozajmicu diskfalifikuje to što uglavnom imaju problem sa početnim kapitalom i nemaju imovinu na svoje ime.

"Imaju mali zalog koji mogu da ponude bankama. Možda zbog toga ili iz nekih drugih razloga, žene se manje zadužuju od muškaraca, manje novca pozajmljuju za investicije što znači da njihova preduzeća nemaju dovoljan kapital da iz malog postanu srednja, pa velika preduzeća. U Srbiji žene imaju velike probleme u pristupu finansijama, više od 70 odsto njihovih zahteva za kredit bude odbijeno", ističe Luize Holšer iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Banke koje su spremnije da pozajmljuju preduzetnicama imaju pozitivno iskustvo.

"Rekla bih da su žene ne samo pouzdan nego i vrlo vredan i odgovoran partner bankama. Ekonomska nesamostalnost, nažalost, može da sputava neke njihove dobre ideje", kaže Draginja Đurić iz banke "Intesa".

Još uvek većina žena biznis počinje tek onda kada ne može da nađe posao.

"Ne postoje dovoljno podsticajne mere upravo zbog toga što se žene za preduzetništvo odlučuju iz nužde, zbog nemogućnosti pronalaženja zaposlenja, a ne zato što je to posledica preduzetničkog duha i mera koje podstiču ulazak žena u biznis", smatra poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Iz Vlade poručuju da su spremni na partnerstvo i sa nevladinim sektorom i sa finansijskim institucijama kako bi u narednom periodu stvorili bolji ambijent za razvoj ženskog preduzetništva i smatraju da žene mogu mnogo da doprinesu privrednom rastu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva