:

:

TV Most

Foto: Tv Most

clock

Jul 09, 2018   12:21

0

156

Ženski sport bitno popravlja ugled Srbije u svetu


"Nisam verovao koliki je značaj ženskog sporta, dok nisam video u protestanskim zemljama. Svako vaše učešće je važno, jer dramatično popravlja ugled i poziciju Srbije u izuzetno važnim evropskim i svetskim zemljama", rekao je Vučić i poželeo dobrodošlicu kineskim košarkašicama.




On je podsetio da je Maljkovićeva, posle šest godina uspešnog rada, ponovo od prošle godine selektor reprezentacije, ali istakao i da je, time što vodi veliki klub iz Kine, pokazala kako može da uradi dobre stvari za zemlju.


Prema njegovim rečima, Marina je približila Srbiju Kini i Kinu Srbiji i dovela je više od 30 ljudi iz te zemlje na pripreme u Srbiju.



"Molio sam nekada neke iz drugih sportova da gledamo da dovedemo ljude u Srbiju na pripreme, da vršimo promociju zemlje i na taj način. Gotovo da nikada nisam uspevao i zato hvala Marini što je to uradila", rekao je Vučić, ističući značaj dobrih odnosa Srbije i Kine.



Podvukao je da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo i zahvalio predsedniku te zemlje Si Đinpingu na odnosu prema Srbiji.



"Pre nekoliko dana smo posetili Železaru Smederevo i konstatovali kakav smo uspeh napravili od nečega što je propalo i nestalo, a pred nama su i mnogi drugi uspesi", poručio je Vučić.



Predsednik je zahvalio svima, koji, kako je rekao, nemaju obavezu i ne moraju to da rade, a brinu za državu, poput Marine Maljković, i poželeo kineskim košarkašicama uspeh i pobede, a našim sportistkinjama da uvek osvajaju medalje.



"Da budete vredne, a mi ćemo da razmišljamo kao država kako da pomognemo KS S-u i Marini da generacije devojaka dovede do medalja. Kao što Marina kaže - uvek može još više i još bolje i molim vas da se tim motom rukovodite", poručio im je Vučić.



Pozvao je i druge sportiste iz Kine da dolaze u Srbiju na pripreme, a mi ćemo, kako je rekao, da šaljemo naše sportiste u tu zemlju, da je što bolje upoznaju.



Vučić je, nakon što mu je reprezentativka Jelena Milovanović uručila dres sa brojem 19, a kineski tim vredan rukopis, u duhovitom tonu rekao da od naših košarkašica očekuje najmanje zlato na idućem takmičenju.



"Pošto su naši fudbaleri neočekivano ispali na Svetskom prvenstvu, a očekivao sam titulu, kod vas ne sme da bude ništa manje od zlatne medalje. Znam da će biti teško, ali gurajte. Marina, kada spremi odbranu, moramo da pobedimo", rekao je on.



Maljković je kazala da je ponosna što predsednik njene zemlje ima toliko razumevanja za sport.



"Dirnuta sam svakom vašom rečju. Reprezentacija koja je ovde sa nama, to su neke nove, mlade devojke. Nije ona generacija koja je osvojil EP, olimpijsku bronzu, ali je njima sasvim jasno kako je prethodna generacija došla do uspeha, a to je pre svega zalaganjem i teškim radom", objasnila je ona.



Smatra svojom obavezom da sve ekipe koje vodi dovodi u Srbiju, jer imamo odlične uslove za rad sportista.



"Kineskinje ne učestvuju na EP koje će biti odigrano u našem glavnom gradu, ali želim da nam budu dragi gosti. Mi u Srbiji igramo sasvim dobru košarku, a naši prijatelji iz Kine grade najbolje mostove - neka ženska reprezentacija bude most između naše dve zemlje", naglasila je Maljković.



Ona je prenela da je, nakon samo nekoliko treninga koje je održala u Kini, videla koliko, iako smo udaljeni, po ljudskim vrednostima smo bliski.



Evropsko prvenstvo u košarci za žene iduće godine organizuju Letonija i Srbija zajedno, a u Beogradu će biti odigrana završnica.



To takmičenje je ujedno i "karta" za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, jer ko osvoji medalju, plasirao se direktno.



Prijemu u zdanju na Andrićevom vencu prisustvovali su i ambasador Kine Li Mančang, kojem su srpske reprezentativke uručile košarkašku loptu, i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva