:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2015   20:36

0

181

ženama zabranili plivanje za bogojavljenjski krst

Desetine hiljada ljudi širom Makedonije danas je prisustvovalo toj verskoj ceremoniji na obalama reka i jezera, gde su se plivači trkali ko će pre da izvadi krstove bačene u vodu.

U oblasti Bregalnice, na istoku Makedonije, ženama je, međutim, zabranjeno da učestvuju u toj ceremoniji, pošto su sveštenici rekli da krst treba da donese muškarac, jer je on po tradiciji glava porodice, navodi AP.

Policija je prošle godine intervenisala u toj oblasti kada je jedna plivačica prva dohvatila krst, ali ga je onda jedan muškarac na silu oteo od nje, podseća američka agencija.

U Srbiji žene su plivale u više mesta.

U plivanju za ÄŒasni krst na gradskom jezeru u Vlasotincu, pobedila je Teodora Stevanović.

Ona je od 54 takmičara iz nekoliko mesta juga Srbije, prva preplivala stazu dužine 33 metra, koja je simbolično predstavljala broj godina Isusa Hrista. Ostali učesnici su na startu dozvolilil da Teodora prva skoči u vodu i stvori značajnu prednost nakon čega su i oni zaplivali.

"Hvala im što su to uradili i omogućili mi da prva doplivam do krsta. Prvi put učestvujem i jako sam srećna. Naravno takmićiću se i naredne godine", kazala je Teodora.

U trci "Bogojavljenje 2015." u Zemunu učestvovala je Marija Rukavina.

Među učesnicima plivanja u ÄŒačku bila je Andrijana Milikić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva