:

:

TV Most

Foto: rts.rs

clock

Mart 20, 2015   12:05

0

146

Zemunac napravio uređaj protiv ambrozije

Do sada nigde u svetu nije postojalo efikasno rešenje za uništavanje tog korova, jer pesticidi koji se koriste zagađuju okolinu, štetni su po zdravlje ljudi i skupi, a ambrozija se, kao i posle košenja, ponovo širi.

Milošev pronalazak je revolucionaran jer pomoću određene frekvencije i struje uništava ambroziju u korenu. Ovakav način uništavanja korova daleko je jeftiniji od, na primer, hemijskog uništavanja gde je za celokupnu javnu površinu Beograda potrebno najmanje 80.000 evra.

"Uređaj je razvijan prethodnih pet godina, sad je završnoj fazi, još baterija treba da se skopi i uređaj ide u serijsku proizvodnju", rekao je elektroinženjer Miloš Stanković.

Projekat su podržali Grad Beograd, gradski sekreterijat za privredu i gradski sekreterijat zaštitu životne sredine.

Patent je zaštićen u 135 zemalja. Može da se postavi na voz, kamion, traktor, a postoji i ručna varijanta da ambrozija može da se uništava oko kuća, na njivama, po parkovima. Praktičan je za rukovanje, bezbedan za ljude, a jednom uništena ambrozija se te sezone više ne javlja. Procenjuje se da bi cena uređaja za domaćinstva mogla da bude 30 evra, a za veće površine oko 100 evra.

Miloš Stanković je dobitnik više od 10 priznanja i nagrada. Pored ostalih, zlatne medalje i zlatnog pehara za najbolju inovacionu tehnologiju na sajmu u Hongkongu, u Kini je osvojio akademsku nagradu za životno delo za izvanredna međunarodna dostignuća. U Tokiju, nagradu za svetskog genija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva