:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

177

Zemljotres u Iraku i Iranu: Raste broj mrtvih


Broj povređenih u zemljotresu magnitude 7,3 koji se u ponedeljak dogodio uz granicu Iraka i Irana, popeo se na 6.700, saopštila je iranska Kancelarija za krizne situacije, prenele su agencije Fars i Tasnim.



U Iraku je u zemljotresu poginulo najmanje sedmoro, a povređeno je 535, saopštilo je iračko Ministarsto unutrašnjih poslova.



Epicentar potresa je bio 32 kilometara od iračkog grada Halabdža. Iranska pokrajina Kermanšah, na granici sa Irakom, najteže je pogođena zemljotresom.



Zemljotresi su česti u Iranu. Decembra 2003. zemljotres magnitude 6,6 je pogodio grad Bam gde je poginulo više od 26.000 ljudi.



Prema rečima kurdskog ministra zdravlja Hame Rašeda, situacija u tom gradu je kritična, najveća bolnica je oštećena i nema električnu energiju, pa se povređeni odvoze u susedni grad, a veći broj zgrada i kuća je oštećen.



Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.



Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres - Rojters navodi od 7 do 7,9. Tass, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale.



Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.



Nekoliko iranskih i iračkih gradova je bez električne struje, a iz straha od naknadnih potresa na hiljade ljudi u obe zemlje izašlo je na ulice.



Iranski seizmološki centar registrovao je viš eod 50 naknadnih potresa, a očekuje se da će ih biti još.



Tass navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu.



Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva