:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2018   12:05

0

197

"Zemlja utopija" otvara Martovski festival


Umetnički direktor 65. Martovskog festivala Marko Popović najavio je da će u takmičarskom programu biti prikazano više od 80 filmova - kratkih igranih, kratkih dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih, odabranih među 4.000 prijavljenih. 

Takmičarski program predstavlja, prema Popovićevim rečima, presek domaće produkcije, pri čemu za nagrade konkuriše i 10 inostranih kratkih igranih ostvarenja. 

On ocenjuje da je selekcija ove godine jača nego prethodne i da Martovski festival predstavlja nacionalnu platformu za promociju domaćih ostvarenja i za susret autora sa inostranim producentima i distributerima. 

Popović je posebnu pažnju skrenuo na prateći program - večernje projekcije inspirativnih i značajnih dokumentarnih filmova i radionice kao što je radionica animiranog filma za roditelje i decu koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi. 

Umetnički direktor je najavio i restospektivu filmova austrijske rediteljke Rut Bekerman, kao i prikazivanje VR dokumentarnih filmova koji omogućavaju gledaocima da se nađu u centru dešavanja. 

Festival će posetiti 20 inostranih gostiju i biće predstavljene velike producentske kuće kao što su VICE Evropa, Al Jazeera Balkans i istočnoevropski fond za podršku dokumentarnih filmova Ex Oriente. 

"Martovski festival kao nacionalni festival je platforma odakle domaći filmovi treba da nastave svoj put dalje u svet i prilika da domaći autori svoje ideje razvijaju dalje sa kolegama i sa velikim producenstkim ili distributerskim kućama iz čitavog sveta", istakao je Popović. 

Nagradni fond festivala iznosi 14.000 evra, pri čemu će biti dodeljeno šest gran prija u vrednosti od po 2.000 evra i četiri strukovne nagrade od po 500 evra, u dinarskoj protivrednosti. 

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić saopštila je da je Grad Beograd izdvojio šest miliona dinara za Martovski festival, Filmski centar Srbije dva miliona, a još se čekaju rezultati konkursa Ministarstva kulture.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva