:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2015   12:05

0

134

Železara: Krajem nedelje mišljenje savetnika

Boris Milošević je rekao da se na tender za upravljanje "Železarom" prijavilo sedam ponuđača, a da su dve ponude odbijene u startu, dok je pet kompanija dobilo priliku da obavi prezentaciju i dostavi poboljšanu ponudu i dodao da će pregovori biti nastavljeni danas, sutra i u ponedeljak, prenosi Beta.

Milošević je kazao da su posle njihove ekspertske analize u uži izbor ušla tri ponuđača, jer su dva predlagala gašenje obe visoke peći. On je dodao i da su neki od ponuđača koji su ušli u uži izbor nude i sopstveno finansiranje.

On je kazao i da su ponuđači ocenili da "Železara" može da postane profitabilna, da dođe do pozitivnog poslovanja, šest meseci nakon otpočinjanja primene ugovora, odnosno na jesen. Milošević je dodao da ponuđači procenjuju da će se u tih šest meseci gubitak značajno smanjivati.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menadžment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora za strateško partnerstvo sa američkom kompanijom Esmark, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki "Ju-Es stil", nakon devet godina odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka fabrike usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva