:

:

TV Most

clock

April 01, 2015   12:05

0

117

Železara će vratiti stari sjaj

"Železara Smederevo spada u fabrike koje proizvode visoko kvalitetan čelik. S obzirom da je na Dunavu, što je veoma dobra destinacija, postoje apsolutno velika tržišta za njene proizvode, ne samo u Evropi, već i za Severnu Ameriku i druge destinacije", rekao je Bojković Televiziji Smederevo.

On je naglasio da smederevska čeličana spada medju tri u Evropi koja ima dva metra široku traku za toplo valjane limove.

"Ne zaboravite da u Evropi ima železara koje rade decenijama i rade i dalje. Dakle morate da napravite kompaniju okrenutu velikom tržištu, a ne da se fokusirate, kao što smo mi do sada činili - na ex yu tržište, i treba da imate adekvatno finansiranje" istakao je Bojković.

On je potvrdio da je proizvodnja povećana.

Prema njegovim rečima, u januaru je proizvedeno 67.000 tona gotovih proizvoda, u februaru 63.000 tona, što je uspeh "s obzirom da februar ima 28 dana", u martu se očekuje negde oko 80, u aprilu izmedju 85 i 90.000 tona što je kapacitet jedne visoke peći.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da potvrdim da je Železara ovakvom proizvodnjom koristeći oko 75 odsto kapaciteta jedne visoke peći postala drugi izvoznik Republike Srbije, odmah iza Fijata. Mi očekujemo, kada se upali druga visoka peć, da će Železara tom proizvodnjom vratiti stari sjaj i da bude ono što je bila. To je najveći pokretač privrede Srbije", zaključio je Bojković.

Menadžerski tim holandske kompanije HPK inženjering preuzeo je 23. marta upravljanje Železarom Smederevo, pošto je Vlada Srbija dva dana pre toga potpisala sa tom firmom ugovor o upravljanju Železarom.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menažment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu sa američkom kompanijom Esmark, o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare u vlasništvu države.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva