Vesti
Zehofer: Italija pristala da joj Nemačka vraća izbeglice

18:23, 13.09.2018

|

Izvor: Tanjug

Nemačka je, nakon sporazuma sa Grčkom i Španijom, postigla dogovor o vraćanju izbeglica i s Italijom tako da će ubuduće izbeglice koje su već registrovane u Italiji biti vraćane prilikom pokušaja ulaska u Nemačku, izjavio je u Bundestagu ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer.


"Ugovor je sklopljen, nedostaju samo potpisi, moj i mog italijanskog kolege“, rekao je Zehofer, čelnik Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Hina navodi da će to vlastima u Berlinu omogućiti da sa nemačko-italijanske granice vraćaju one izbeglice koje dolaze u Nemačku sa namerom da traže politički azil, a pre toga su već bile registrovane u Italiji.

Navodi se da bi italijanski ministar policije i vicepremijer Mateo Salvini trebalo da se sa Zehoferom susretne u petak na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Beču. Podseća se da je Salvini u nekoliko navrata isticao kako neće pristati ni na jedan dogovor koji bi vodio tome da se Italija brine o još više izbeglica.Hina navodi da su sporazumi Nemačke sa zemljama poput Grčke, Španije i Italije deo koalicijskog sporazuma nemačkih demohrišćana i socijaldemokrata, a cilj im je smanjenje broja tražilaca azila u Nemačkoj.Navodi se da je dogovor bio deo ultimatuma koji je Zehofer izneo u pogledu izbegličke politike nemačkoj kancelarki Merkel zbog kojeg je predsednik CSU doveo u pitanje i opstanak demohrišćanske Unije CDU/CSU, nakon čega je Merkelova s evropskim partnerima pripremila ugovore o vraćanju izbeglica.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design