:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2015   12:05

0

156

Zbogom oružje na srpski način



Apel koji je pre nekoliko dana uputilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u kome se mole građani da ne ostavljaju bombe i druga eksplozivna sredstva po kontejnerima, zainteresovao je domaću javnost, a preneli su ga i brojni svetski mediji.

Iz MUP-a poručuju: apelujemo na građane jer smo bombe nalazili na neobičnim mestima – od kontejnera, preko rečnih korita do oboda šuma. Legalizacija oružja počela je u martu i trajaće do juna.

Zorica Lončar Kasalica iz MUP-a kaže da se tokom prethodnih legalizacija dešavalo da oružje ne bude na odgovarajući način odloženo, te da je zbog toga usledio apel.

Upozorava da se oružje mora pažljivo odlagati, jer je vrlo opasno i neko ko ne zna da rukuje sa oružjem može doći u kontakt s njim.

Za ilegalno posedovanje oružja i bombi zaprećene su kazne i do pet godina. Do juna, praktično, traje amnestija.

"Nema odgovornosti onoga ko je posedovao nelegalno oružje, neće odgovarati za posedovanje i nije u obavezi da dokazuje poreklo oružja", objašnjava Zorica Lončar Kasalica.

U Srbiji je registrovano milion komada oružja, a procenjuje se da je u ilegalnom posedu do 900.000 komada.

-Godine 1995. i 1996, kada su izbeglice iz Krajine došle u Srbiju, "kalašnjikov" si mogao da kupiš za 100 maraka, pištolje za 50 do 100 maraka, ručne bombe "kašikare" su se prodavale po pet do deset maraka, tog oružja je bilo na crnom tržištu koliko god želite, priča urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Po komadu oružja po stanovniku, region je praktično izjednačen. Slično se i odnose prema tom oružju – pre nekoliko dana pronađena je bomba pored kontejnera u centru Podgorice. Takođe, sve države su u procesu razoružavanja stanovništva.

Iva Savić iz Centra za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi kaže da u Hrvatskoj kampanja postoji od 2007, a amnestija traje sedam godina – u proseku oni skupe četiri komada oružja dnevno.

"U BiH, amnestija je bila u toku cele prošle godine i sakupljeno je više od 11.000 komada oružja", ističe Savićeva.

Više puta Srbija je pozivala da joj se preda oružje – poslednji put 2007. godine, kada je predato 8.500 komada. Četiri godine ranije, 2003. država je prikupila 48.000 komada.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva