:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 02, 2016   12:05

0

117

Žbogar:Srbi u ZSO vide jedini način integracije na Kosovu

Albanska većina je, prema njegovoj oceni, "puna straha da neće biti integracije Srba, ako ZSO zaživi".

"Obe strane imaju prava na strah, ali bi u isto vreme trebalo da pokušaju da razumeju i poštuju zabrinutost druge strane. Tako će naći način da pripreme statut Zajednice tako da on može da ih ujedini i ojača Kosovo", istakao je Žbogar u autorskom tekstu za portal Juropijen Vestern Balkans.

On podseća da je Kosovo dobilo novog predsednika Hašima Tačija i izražava nadu da će on učiniti sve da se premoste podele u kosovskom društvu, da politički dijalog postane norma i doprinese daljem razvoju odnosa Kosovo-i EU.

Žbogar kao najveće dostignuće u odnosima Kosova i EU navodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će stupiti na snagu 1. aprila.

Prema Žbogaru, "sada je na Kosovu da učini da građani osete dobrobit od njega".

Žbogar konstatuje da su poslednjih nekoliko meseci političari na Kosovu utrošili veći deo svog vremena i energije na bavljenje samim sobom, umesto bavljenjem onim što im narod traži - poboljšanju privrede, jačanju vladavine prava i borbu protiv korupcije.

On takođe podseća da je krajem prošle godine Evropska komisija predstavila Finalni izveštaj o kosovskom ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju.

"Mi smo se približili kraju tog putovanja. Verujemo da Kosovo može da ispuni nekoliko preostalih preporuka u bliskoj budućnosti. ÄŒim se to desi, Evropska komisija će predložiti državama članicama EU i Evropskom parlamentu ukidanje viza za građane Kosova", navodi Žbogar.

On ističe da je "EU glavni partner Kosova" i da su "EU i njene države članice najveći investitor, trgovinski partner i donator", najavivši dodatnih 650 miliona evra investicija na Kosovu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva