:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2015   12:05

0

163

Žbogar: Stanovništvo nezadovoljno radom vlade

Žbogar je na sednici parlamentarne Komisije za evropske integracije kazao da ilegalna migracija nije razlog za odbijanje zahteva Kosova za viznu liberalizaciju, ističući da je broj onih koji napuštaju Kosovo smanjen.

„Kosovo je jedina zemlja u regionu koja ima potrebu za liberalizacijom viza i razumem da nije dobar osećaj kada se osećate diskriminisanim. Međutim ja se nadam da će se i taj proces brzo okončati, nakon dobijnja izveštaja o Kosovu“, rekao je Žbogar.

Govoreći o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Žbogar je rekao da je EU zainteresovana za saradnju sa Kosovom.

„Potpisivanje će biti u leto ove godine, a što se tiče stupanja na snagu to će se desiti početkom 2016. godine“ kazao je Žbogar.

Predsedavajuća sednicom Teuta Sahatćija je istakla da bi liberalizacija viza mogla sprečiti ilegalne migracije kosovskih građana.

Ona je zatražila da se u slučaju Kosova postupa isto kao i sa drugim zemljama kojima je odobrena liberalizacija.
Jedan od članova Komisije Iljir Deda, izrazio je zabrinutost što je, kako se navodi u saopštenju, Kosovo jedina država na Zapadnom balkanu koja nije imala nijednu olakšicu po pitanju liberalizacije viza.

Deda je kazao i da je razočaran Briselskim sporazumom o pravosuđu, dok je Arben Gaši zatražio od Žbogara informacije da li Kancelarija EU ima iakakvu ulogu u sprovođenju sporazuma postignutih između Kosova i Srbije, i da li je sastavila izveštaj o tome dokle se stiglo u njihovom sprovođenju.

Izvor: Radio KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva