:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2015   12:05

0

142

Zbog blokade Bajakova višemilionska šteta

Čadež je za RTS rekao da su posledice zatvaranja teretnog saobraćaja na graničnom prelazu Bajakovo velike, kako po srpsku, tako i po ekonomiju regiona, ali i cele Evrope.

"Ne mogu da shvatim na koji način Hrvatska odlučuje da se bori sa problemom migrantske krize. Ne mogu da vidim nijedan logičan razlog za zatvaranje graničnog prelaza za teretnjake", istakao je Čadež.

On je ukazao da "tako ne štetite samo Srbiji, već i privrednicima u celoj jugoistočnoj Evropi, ali i celoj Evropi, jer je to jedan od najfrekventnijih putnih pravaca u Evropi".

Predsednik PKS je precizirao da šteta po Srbiju do sada iznosi oko sedam miliona evra i dodao da će biti potrebno vremena da se preračuna realna šteta.

Prema njegovim rečima, ovo je potpuno nepotreban potez, jer nije zatvoren putnički i autobuski saobraćaj.

Kada je reč o kontramerama koje bi Srbija mogla da uvede Hrvatskoj, Čadež je napomenuo da je prvi potez koji bi trebalo preduzeti taj da srpska vlada traži od hrvatske vlade da promeni odluke.

"Ukoliko neko krši međunarodna prava, imate pravo da reagujete. Nadam se da će hrvatsko rukovodstvo shvatiti koliko je važno da se otvori granica", istakao je predsednik PKS.

Čadež je najavio od danas pružanje novih usluga privrednicima, ali i onima koji tek nameravaju da pokrenu privatni posao i da privrednici mogu u svakom trenutku preko kol-centra PKS da dobiju pravnu pomoć, ali i set usluga koje se bave razvojem poslovanja.

"Ukoliko imate problema sa finansijama u preduzeću, naši ljudi mogu da pogledaju papire i poslovanje", naveo je predsednik PKS.

Čadež je dodao da je važna i pomoć pri izvozu robe, pa tako zaposleni u PKS mogu privrednicima dati informacije gde mogu da izvezu, ali i kako da dođu do partnera na drugim tržištima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva