:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2016   12:05

0

176

Završeni Dani "Zorana Radmilovića"

Jednoglasnom odlukom žirija u sastavu glumac Milija Vuković (predsednik), književnik i direktor Bitef teatra Miloš Latinović i dramski pisac Željko Hubač, nagrada "Zoran Radmilović" za najboljeg glumca pripala je Branimiru Brstini za ulogu Dankana u predstavi "Makbet" Ežena Joneska, u režiji Anđelke Nikolić i izvođenju ansambla Ateljea 212.

Primajući nagradu iz ruku Željka Hubača, Brstina je zahvalio prisutnima "za poštovanje prema pozorišnoj umetnosti kojom se bavio Zoran".

"Hvala što pratite, što nagradama, što aplauzima to pozdravljate, hvala vam na tome što čuvate njegovo ime, što ste svesni da je to veoma važno kao i zbog svih koji zbog vas dolaze. U to ime želeo bih da napomenem koliko je važno setiti se svih onih koji nisu stigli i nisu doživeli da dobiju Zoranov brk", istakao je Brstina i pomenuo Marinka Madžgalja, Milorada Mandića Mandu, Sonju Savić, Slobodana Đurića.

Nagrada za najbolju predstavu po oceni publike pripala je Pozorištu "Boško Buha" za komad "39 stepenika", rađen na osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka, u režiji Vladimira Aleksića.

Ista predstava je, jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Maja Živić (predsednik), Mirko Stokić i Radmilo Nikolić, nagrađena priznanjem "Krstomir Milovanović" za vizuelni identitet.

Direktor "Buhe" Igor Bojović je, zahvalivši na nagradama, naglasio da pozorište mora biti vidljivo.

"Zato me posebno raduje nagrada za vizuelnost predstave koju nosi naše pozorište. Takođe, pozorišta bez glumca nema, tako da me posebno raduje i nagrada koju je Goran Jevtić dobio za ulogu u 39 stepenika. Kako pozorišta bez glumca nema, nema ga ni bez publike. Najviše me raduje ocena 4.88 koju ste nam dali. To je podstrek za naš dalji rad", rekao je Bojović.

Na zatvaranju Dana "Zorana Radmilovića" prisutnima se obratio i upravnik zaječarskog pozorišta i direktor festivala Davor Marušić, zahvalivši svima koji su pomogli manifestaciju, a posebno publici.

Selektor festivala Aleksandar Milosavljević primetivši da se na drugom mestu ocenama gledalaca našla teška drama ("Sinovi umiru prvi" Narodnog pozorišta iz Banja Luke), te da je komedija pobedila za samo 0,3, zaključio da Zaječar ima profiilisanu ozbiljnu publiku, koja ne reaguje samo na komediju nego prepoznaje i kvalitetnu i ozbiljnu dramsku umetnost.

"Vi ste za ovih nekoliko dana pokazali izuzetno zanimanje za pozorište. Vi imate pozorište u svom gradu i očigledno ga volite. Pomozite svom pozorištu koje je prolazilo kroz krize i sada prolazi kroz krizu, jer grad koji ostane bez teatra, gubi dušu", poručio je Milosavljević zaječarskoj publici.

Nakon izvođenja predstave "Frenki i Džoni" po tekstu Terensa Mek Nelija, u režiji Tee Puharić u čast nagrađenih, stručni žiri je ipak odlučio da i večeras dodeli "Zoranov brk" i to glumici Slobodi Mićalović

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva