:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 28, 2017   12:05

0

122

Završena Strategija kulturnog razvoja, slede javne rasprave

Vukosavljević je u razgovoru sa novinarima rekao da će Strategija, ukoliko kao takva bude usvojena, predviđati povećanje budžeta za kulturu u narednih 10 godina u tempu od 0,1 posto bruto društvenog proizvoda.

"Trenutno se nalazimo na skali od 0,7 odsto što nas svrstava u donji srednji nivo izdvajanja kada je u pitanju evropska praksa. Neke lokalne samouprave u zemlji i inostranstvu su gipkije i više ulažu u kulturu pa tako imamo Novi Bečej, Šabac koji odvajaju šest, sedam pa i devet odsto za kulturu", rekao je Vukosavljević.

Ministar je naglasio da ako se bude odvajalo 0,1 odsto više svake godine u odnosu na prethodnu, za deset godina bismo došli na nivo od 1,7-1,8 odsto što bi bio značajan iskorak i svrstalo bi Srbiju u sam vrh evropskih zemalja, dodavši da to svakako zavisi od celokupnog budžeta.

Vukosavljević je objasnio da će Strategija definisati srpsko kulturno jezgro i srpski kulturni prostor koji ne podrazumeva samo teritoriju države Srbije, već prostor na kome je srpski narod tokom istorije ostavio tragove materijalne i nematerijalne kulturne baštine i samim tim se srpski kulturni prostor preklapa sa drugim prostorima.

Prema njegovim rečima, zaštiti i predstavljanju kulture nacionalnih manjina biće posvećeno posebno poglavlje Strategije. Dodao je da će se taj dokument baviti i time šta su kapitalni projekti u narednih deset godina, kako ne bi previše zavisili od promene vlasti.

Cilj je, kako je istakao Vukosavljević, da vidimo u koje oblasti će država da ulaže za narddnih deset godina, koliko nam treba pozorišta, rekonstrukcija, koncertnih sala i drugih muzeoloških i bibliotekarskih aspekata, dodavši da su goruća pitanja depo za Narodnu biblioteku Srbije, depoi za arhive i za pojedine muzeje.

"Velika je razlika nemati i imati Strategiju kulturnog razvoja", istakao je Vukosavljević, a na pitanje kada će ona ući u skupštinsku proceduru, ministar je rekao da će razmotriti da li će čekati da se završe izbori ili ne.

"Strategija kulturnog razvoja nije političko pitanje, nego ne bismo želeli da nas izborne aktivnosti ometu. Smatramo da ovome treba dati važnost, pažnju i da javna rasprava protekne u demokratskom tonu", pojasnio je Vukosavljević i rekao da očekuje i kritike i polemike s obzirom da će prvi put pokušati da definišu šta je to srpski kulturni prostor.

Ministar je pomenuo da će se tu naći i obiman spisak zakonskih promena koje smatraju da se moraju desiti u narednih 10 godina, pomenuvši neophodnost donošenja Zakona o zaštiti kulturnog nasleđa, Zakona o audiovizuelnim delatnostima.

"Ministarstva kulture u državama moraju da ponude razuman zakonski okvir za zaštitu kulture, njeno podsticanje. Strategiju kulturnog razvoja prati akcioni plan koji će opredeliti u kom roku će biti doneti zakoni", rekao je Vukosavljević.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva