:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2017   12:05

0

116

Završena rasprava o dva prosvetna zakona

Na predlog dva prosvetna zakona stiglo je 1.234 amandmana, 904 na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i 330 na Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Opozicioni poslanici imali su danas tokom načelne rasprave najviše primedbi na rešenje koje se odnosi na izbor direktora u školama, jer treba da ga verifikuje ministar prosvete, kao i povodom uloge Nacionalnog prosvetnog saveta i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje ocenjujući da će se ona svesti na savetodavnu.

Primedbe su se odnosile i na to što su se zakoni razmatrali po hitnom postupku i u objedinjenoj raspravi.

Poslanici vladajuće većine smatraju, međutim, da su kritike neosnovane i navode da se pri izboru direktora škole zadržava ista procedura, kao i da će ovakvim načinom izbora direktora biti sprečeno "razlivanje odgovornosti".

Obrazlažući poslanicima predložene zakone, Šarčević je juče rekao da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da ministar verifikuje imenovanje direktora predškolskih i školskih ustanova, a među novinama zakona naveo je da će zaposleni u prosveti morati sa 65 godina života da idu u penziju, kao i da se uvodi jedinstveni obrazovni broj učenika.

Ministar je naglasio da se predlogom zakona proširuje autonomija nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika uz definisanje odgovornosti, kao i da je predviđeno veće uključivanje roditelja u rad škole, ali da su predviđene i vaspitno-dispciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

Predloženo je i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, odnosno vaspitačima, a taj period po pravilu iznosi pet godina.

Govoreći o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, Šarčević je rekao da je njime predviđeno da uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta bude 48 ESP bodova, da predviđa formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza između visokog obrazovanja i privrede.

Predlogom zakona, kako je rekao, predviđeno je uvođenje industrijskog predavača, ali i menadžera na univerzitetu, kao da se rektor, dekan bira se na tri godine sa mogućnošću jednog produženja.

Najviše zamerki opozija je iznela na predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jer smatraju da će sva vlast biti centralizovana u ministarstvu, te da će ministar birati direktore u više od 2.000 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to otvara prostor za partijsko zapošljavanje.

Opozicija je zamerila i što se u predlogu zakona rad Nacionalnog prosvetnog saveta svodi na savetodavnu ulogu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva