:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2015   12:05

0

112

Završen predlog za obezbeđivanje granice

Prva varijanta, prema pisanju bečkog dnevnik "Esterajh", prevdiđa masivno obezbeđenje graničnog prelaza Špilfeld. Tako je planirano podizanje kilometarske ograde levo i desno od granicnog prelaza. Prema zapadu bi ograda bila duža nego prema istoku, pošto se u tom delu nalaze vinogradi.

Ovaj predlog nema većinu u vladi, jer Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Vernera Fajmana odbija "ograđivanje".

I druga varijanta predviđa ogradu, ali mnogo kraću, uz fiksno montirane prepreke.

Treća varijanta je usaglašena sa planovima ministra odbrane Geralda Kluga. Radi se o privremenim tehničkim ogradama, koje mogu biti brzo i uklonjene.

Time treba da se reguliše talas izbeglica u takozvane "zone čekanja", gde će biti snabdevene medicinski i hranom, kao i organizovano dalje putovanje.

Taj sistem bi SPO podržala.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner, koja je dala nalog za izradu planova za obezbeđivanje državne međe prema Sloveniji, rekla je da je generalni direktor za jvanu bezbednost predstavio svoj koncept, ali da o sadržaju ne želi da govori u javnosti, jer najpre želi sa koalicionim partnerom da postigne dogovor.

Ministarka, međutim, poručuje da, ako policijski eksperti smatraju da je potrebna ograda onda to treba da bude podignuto.

"SPO kaže da na granici može da se podigne, ali se ne sme koristiti reč ograda. To je jednostavno smešno", poručila je ona.

Na drugoj strani i SPO je izradila svoj predlog za obezbeđivanje granice prema južnom susedu.

Plan predviđa uspostavljanje komandne centrale direktno u pograničnom regionu za snage koje učestvuju u brizi o izbeglicama.

Odatle treba, zajedno sa Slovencima i Nemcima da se vrši prihvat izbeglica, raspodela po smeštajima i dalji transport u Nemačku.

Dalja tačka plana je sistem za upravljanjem prelaska, koji treba da poboljša bezbednost svih, što bi bile takozvane tranzitne zone.

Kao treću tačku SPO plan predviđa rasterećenje prelaza Špilfeld raspodelom velikih talasa izbeglica na druge prelaze Bad Radkersburg i Murek.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva