:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2016   12:05

0

158

Završen peti samit "Makedonija 2025"

Samit je okupio predstavnike međunarodnih organizacija, ali i veliki broj privrednika iz sveta, kao i posebno makedonske dijaspore.

Član predsedništva Samita Živko Mukaetov, inace izvršni direktor Alkaloida, na početku Samita ukazao je da organizacija "Makedonija 2025", koja stoji iza ovog skupa koji se održava petu godinu zaredom, ima za cilj i da bude most izmedu Makedonije, regiona i dijaspore.

Kako je rekao, aktivnosti na promociji investicija u Makedoniju pomogle su da se cinjenica da je Makedonija malo tržište preokrene iz problema u prednost.

Ovogodišnji glavni govornik Samita bio je Gurudut Banavar, zamenik Predsednika prestižnog istraživackog centra IBM-a Ti Džej Vatson.

Banavar je na kraju Samita ucesnicima skupa predstavio kako tehnologija može da pomogne u rešavanju nekih od najozbiljnijih problema u svetu kao što su snabdevanje hranom, zdravstvo i životna sredina.

Među učesnicima su bili i Zdravko Počivalšek, ministar ekonomskog razvoja Slovenije, Nika Gilauri, bivši premijer Gruzije, Karina Barnholt Kleper iz Nordijskog ministarskog saveta, Rikardo Monti, bivši predsednik Italijanske trgovske agencije, Livio Straka iz Evropske Centralne Banke, Mihael Mizrahi sa koledža Azrieli u Jerusalemu, Marko Butkovic iz Evropske kosmicke agencije, Å uici Fukuda, profesor univerziteta Stenford, Francesko Odone, konsultant projekta Evropskih pametnih gradova...

Biljana Marković-Stamenova, izvršna dirketorica Samita, istakla je da ova konferencija postaje regionalna vodeća platforma za razmenu znanja i ideja.

Marković-Stamenova je posebno zahvalila Tanjugu, medijskom partneru Samita za region, koji je, kako je rekla, doprineo da se poruke skupa čuju i izvan Makedonije.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva