:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 24, 2018   12:05

0

152

Završen auto-put od Demir kapije do Đevđelije


Za 28,2 kilometra savremenog auto-puta Makedonija je izdvojila 270 miliona evra. Izvođač radova je grčka kompanija "Aktor" koja i kod nas gradi Koridor.



Gradnja te deonice u Makedoniji počela je još septembra 2012. uz najavu vlasti da će saobraćajnica biti gotova za četiri godine. Trasa auto-puta proteže se desnom obalom Vardara, demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice s druge strane reke.



"Savremeni auto-put po evropskim standardima biće referenca za naše domaće građevinske firme ali i podstrek za razvoj ekonomije i turizma u Makedoniji. Ovaj auto-put je i važan zbog bezbednosti jer dosadašnja saobraćajnica bila je ispod kapaciteta Koridora 10", rekao je premijer Makedonije Zoran Zajev.



Zvanični pokazatelji tranzitnog protoka vozila kroz Makedoniju potvrđuju da broj turista na putu prema Grčkoj godišnje premašuje 1,6 miliona ljudi. Put je i primer da ekonomija ide ispred politike.



"Ovo pokazuje da i pored svih različitosti makedonske i grčke firme mogu na zajedničkim projektima da daju izuzetne rezultate. Ovaj auto-put probijen je kroz veoma teške prirodne uslove ali je funkcionalan i doprinosi sveopštem dobru", smatra direktor za proširenje EU Kristijan Danijelson.



Svake turističke sezone na ovoj opasnoj deonici stradalo je desetak srpskih državljanja, i mnogo više tranzitnih turista iz Evrope.



Sećamo se i udesa u kojima su stradale čitave porodice. Sada se treba čuvati kamera za brzu vožnju koje su postavljenje na celoj deonici i koje će zameniti radare za kontrolisanje brzine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva