:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2017   12:05

0

119

Završen 45. Fest

Pobednik glavnog takmičarskog programa je film „Ne gledaj mi u tanjir“, debitantsko ostvarenje mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić.

Film o odrastanju i porodičnim odnosima Ne gledaj mi u tanjir, rađen u realističko - dokumentarističkom maniru, pre pobede u glavnom takmičarskom programu Festa dobio je podršku na venecijanskoj Mostri.

Priča o egzistencijalnom vegetiranju disfunkcinalne porodice crno humoran je prikaz tradicionalističkog mentaliteta u Dalmaciji. Pored nagrade za najbolju žensku ulogu dodeljenu Arijani Čulini, filmu je pripala i nagrada žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci.

„Film je zapravo o tome kako niko ne da nikome da diše u tom gradu i porodici kako se glavnoj junakinji svi mešaju u život“, navela je rediteljka pobedničkog ostvarenja, Hana Jušić.

Rekvijem za gospođu J, Bojana Vuletića, višestruki je pobednik u nacionalnoj selekciji, jer ga je žiri ocenio kao jedan od filmova koji poručuje zašto se filmovi prave i gledaju. Pripala mu je i Politikina nagrada za najbolji film.

Titulu najbolje glumice u nacionalnoj selekciji drugi put za redom ponela je Mirjana Karanović, koja u Vuletićevom filmu tumači Gospođu J, ženu opsednutu sopstvenim umiranjem

„Energija gospođe J i energije njene dece su nešto što se na kraju zapravo sretne i to je za mene poenta ovog filma“, istakla je Karanovićeva.

Najbolji glumac u programu „Srpski film“ je Lazar Ristovski za ulogu u Dnevniku mašinovođe.

Nagradu „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona ponelo je slovenačko ostvarenje Noćno življenje, Damjana Kozolea.

Iako je popularni Beogradski festival zvanično zatvorio vrata tu je tradicionalni Postfestum koji će osim pobednika, danas prikazati filmove za koje se tražila karta više.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva