:

:

TV Most

Foto: infokm

clock

Jun 22, 2015   12:05

0

142

Završen 21. Sabor u Kosovskoj Mitrovici



Ove godine na 21. Saboru kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici učestvovali su KUD “Hercegovina” Petrovo Polje – Trebinje, KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, KUD “Abrašević” iz ÄŒačka, KUD “Ohriđanka” iz Ohrida, KUD “Železničar” iz Kraljeva, KUD “Lazarica” iz Kruševca, KUD “Kopaonik” Leposavić, KUD “Mokra Gora” iz Zubinog Potoka i KUD “Kosovski božur” Kosovska Mitrovica.

Miodrag Radomirović, direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ zahvalio se svim učesnicima kolonije istakavši da umetnička priča ne bi bila potpuna, a da se svake godine likovnim umetnicima ne pridruže i pesnici.

”Poezija i slikarstvo idu naravno zajedno i to bude toliko lepo da se potvrdi kako na ovoj likovnoj koloniji, tako i na pesničkim susretima “Aleksandar Aca Despotović”. Sinoć smo imali jedno prelepo književno veče, promociju Sabornika i promociju knjige “Kandelabri” naše pesnikinje Lare Dorin iz Obrenovca u kome su uživali svi umetnici, slikari, pesnici, muzičari, svi domaći stvaraoci u oblasti slikarstva, književnosti i muzike” rekao je Radomirović.

Radosav Stojanović, pripovedač, romanopisac, pesnik iz Prištine govoreći o celokupnom značaju ovog Sabora, kazao je za Kontakt plus radio da je doprinos ove manifestacije ogroman, imajući u vidu da se odavde, iz Kosovske Mitrovice širi kulturna misija i u ostale gradove i mesta u Srbiji.

“Svi vole da dođu ovde gde je epicenter nekog srpskog inata, srpskog otpora, srpskog tla i da oseti da nisu svi Srbi sa Kosova u getu. Divim se što je ove godine ova manifestacija održana, sa mnogo manje finansijskih sredstava. Kod nas sve više čovek čini manifestaciju, neko ko se žrtvuje. Lepo je da ovde postoji neko ko hoće da se žrtvuje, ali i da ima onih koji žele da mu pomogne da to opstane i da se tradicija nastavi. Ovo su 21. susreti , a to je ipak tradicija”, naglašava Stojanović.

Stihovi Tina Ujevića, koje je recitovao jedan od pesnika i učesnika ovogodišnjeg Sabora kulturnog stvaralaštva u Kosovskoj Mitrovici na najbolji način opisuju atmosferu i duh ove manifestacije.

Noćas se moje čelo žari,
noćas se moje vjeđe pote,
i moje misli san ozari,
umrijet ću noćas od ljepote.

U okviru 21. Sabora kulturnog stvaralaštva održani su Sabor folklora, likovna kolonija “Mladen Popović” , pesnički susreti “Aleksandar Aco Despotović”.

Ovogodišnji Sabor okupio je više stotina učesnika iz oblasti likovne i dramske umetnosti, književnostI, folklora muzičke umetnosti iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije.

Organizatori 21.Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije su Privremeni organ Kosovska Mitrovica i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva