:

:

TV Most

Foto: Foto Večernje Novosti

clock

Avgust 17, 2018   15:57

0

122

Zauer:Nije bilo u planu da ponovo govorimo o Zapadnom Balkanu


Upitan da li su Vašington i Brisel napustili svoju prethodnu politiku nedvosmislene podrške suverenitetu Kosova i teritorijalnom integritetu, odgovara da bi to trebalo njih pitati.



Ono što je on primetio, kaže, jeste da se ponovo razgovara o regionu.

"Ali, nećemo da bežimo od svoje odgovornosti, pogotovo kada su u pitanju zemlje kojih se ovo tiče", rekao je Zauer u razgovoru za Dojče vele i dodao da misli da će se diskusija nastaviti na jesen, i da će se možda tada dobiti neki odgovor. 

On je istakao takođe da ni međunarodna zajednica, ni predstavnici evropskih institucija nisu pokrenuli pitanje granica na Zapadnom Balkanu.

Razgovor o promeni granica je, svakako, osetljiv i, kaže, sa sobom nosi rizike.



“Smatram da moramo biti veoma pažljivi u razmatranju ove ideje. Ono što je jasno jeste da moramo da radimo zajedno - EU, SAD i druge zainteresovane strane kako bismo priveli kraju pitanje normalizacije odnosa između Srbije i Kosova”, naglašava Zauer. 

Govoreći o Ahtisarijevom planu za Kosovo, Zauer kaže da promene granica ili razmena teritorija nisu bile deo plana zato što to niko nije želeo, te dodaje da bi neki aspekti plana mogli biti iskorišćeni u budućnosti. 

Zauer kaže da je Ahtisarijev plan bio plan za ceo region i, prema njegovom mišljenju, najbolji u odnosu na druge mirovne sporazume u regionu. 

Navodeći da je ironija što SB UN nije prihvatio plan zbog jedne članice, Zauer kaže da je u ljudskoj prirodi da se ponekad čeka 20 i više godina dok se ne prihvati nešto što je isprva odbačeno.



Zauer smatra da se međunarodni fokus vraća na region Zapadnog Balkana i da je uključeno više igrača, te ističe da su mnogi autori i stručnjaci pažljivo proučili situaciju, izrazili svoju uzdržanost i zagovarali oprez kad se govori o promeni granica. 

Upitan postoji li plan UN za Kosovo, Zauer napominje su u UN izvršioci odluka, a da ih donose države članice, te podseća da su toj međunarodnoj instituciji ruke vezane Rezolucijom 1244. 

Smatra, međutim, da mirovna misija UN sama po sebi nije model rešavanja problema na Kosovu, jer bi to trebalo da rade evropske institucije. 

Zauer je stalni predstavnik Finske pri UN, a bio je viši savetnik specijalnog predstavnika UN Martija Ahtisarija za vreme misije UNOSEK u Beču.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva