:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Jul 07, 2015   12:05

0

117

Zašto se ne vraća uzurpirana imovina?

Iako je Opštinski sud u Gnjilanu još 2012.godine izrekao osuđujuću presudu uzurpatorima, uz uslovne kazne i nalog da odmah omoguće pravim vlasnicima ulazak u posed, do sada se ništa nije promenilo. Nakon presude, Vučković je pre tri godine pokušao da obiđe svoje imanje, ali su ga, na licu mesta, uzurupatori fizički napali i oterali sa svoje zemlje. Presuda gnjilanskog suda do danas nije izvršena.

„Punih 16 godina je prošlo, a sve je ostalo po starom. Nakupilo se 10 kilograma papira, a nemam pravo da uđem u svoje. Žito će sa moje njive i ove godine skinuti uzurpatori, a ja ovde gladujem bez prihoda, u nenormalnim uslovima“, kaže stari Radomir.

Neposredno, po povlačenju srpske vojske i policije sa Kosova, 1999.godine , Vučkovićima je spaljena porodična kuća, a sva pokretna imovina pokradena. Od tada do danas, privremeni smeštaj su našli u neuslovnim prostorijama nekadašnje zemljoradničke zadruge u Šilovu, koju je Kosovska imovinska agencija stavila u proces privatizacije.

Advokat porodice Vučković, Vasilije Arsić, ima ozbiljnih primedbi na rad kosovskog pravosuđa.
„Najveću odgovornost u ovom slučaju snose kosovska policija i tužilaštvo koji ništa nisu uradili da identifikuju počinionice i sprovedu sudsku odluku i omoguće vlasnicima da uživaju svoju imovinu“, kaže za Puls Arsić i dodaje da je reč o čistoj opstrukciji tužilaštva.

Sa druge strane, portparol Policije Kosova za gnjilanski region Ismet Hašani odbacuje optužbe oštećenih i tvrdi da je policija postupala sve vreme po zakonu i da je, na svaku prijavu Vučkovića, odmah reagovala.
„Preduzeli smo sve mere i slučaj predali tužilaštvu“, tvrdi Hašani.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, čije ministarstvo radi na zbrinjavanju porodica raseljenih koji još uvek žive u šilovačkoj zadruzi, zalaže se za osnivanje Specijalnog sudskog odeljenja koje bi se bavilo povraćajem uzurpirane imovine.

„Slučaj porodice Vučković je čist. Ne postoji nikakva zakonska prepreka da ta porodica ne uđe u posed svoje imovine.“, rekao je u izjavi za Puls ministar Jevtić i uputio pitanje policiji, tužilaštvu i sudu zašto ne sprovede donešene odluke i ko su ljudi koji su iznad zakona. Jevtić se krajem juna susreo i sa gradonačelnikom Gnjilana Ljutvijim Hazirijem kojeg je obavestio o ovom slučaju.

Radomir Vučković, koji je 1999.godine bio kidnapovan i pretučen u svom rodnom selu Kmetovačka Vrbica, a potom i potpuno opljačkan, danas živi u neuslovnoj prostoriji oronule zemljoradničke zadruge u Šilovu, koja će uskoro biti privatizovana. Šta će biti sa Radomirom koji živi sa sinom i unukom za sada niko ne zna. On ne odustaje i najavljuje da će pravdu i svoja prava zatražiti od međunarodnih institucija u Briselu i Strazburu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva