:

:

TV Most

clock

April 26, 2017   20:49

0

143

Zašto nema povratka u Sredsku?

Danas je Sredska prazna. Stanovnika gotovo da i nema, tačnije u svakom zaseoku ima po nekoliko ljudi. U nekim mestima, to nekoliko svelo se na jednog stanovnika. Zdravstvena ustanova i dalje radi, dolazi i doktor, tako da se za preglede uvek može doći, dok se za hitnije intervencije vozilom hitne službe prevozi u veće zdravstvene centre. Škola odavno ne radi, a do pre nekoliko godina vojnici nemačkog kontigenta KFOR-a bili su smešteni tu i legitimisali svakog ko bi krenuo prema crkvi Svetog Nikole u neposrednoj blizini ili ka groblju, koje je davno zaraslo u žbunje i šipražje. Crkva, koja je posvećena Presvetoj Bogorodici nalazi se na brdu i nju i dalje posećuju svake godine 28.avgusta, kada se mnogo ljudi iz svih krajeva sjati i pešaka kreće do ovog hrama. Radi se o tradicionalnom hodočašću.

P1110635Ono što privlači posebnu pažnju jesu nove kuće koje su izgrađene u svakom od zaselaka. Uz učešće brojnih organizacija gotovo svim meštanima kojima su kuće porušene, izgrađene su nove. Podeljeni su čak i aparati za domaćinstvo, kao i nešto od nameštaja. Bezbednost je na zadovoljavajućem nivou. Stanovnici koji ovde borave nemaju pritužbi da ih neko ometa, provocira ili maltretira. Naprotiv, imaju korektan odnos sa komšijama. Za osnovne životne namirnice odlaze u obližnje selo Rečane, naseljeno uglavnom Bošnjacima.

Za mlade perspektive nema. Nema institucija, nema ustanova, nema mesta gde bi se zaposlili. Škola nije u funkciji. Prodaja imanja uveliko je pokrenuta već nekoliko godina unazad. U jednom od zaselaka, Stajkovcu, koje je i najudaljenije od centra Sredske, nikle su vikendice i vile. Duž Bistrice mnogo ugostiteljskih objekata.

Kuće u srpskim zaseocima zvrje prazne. Povremeno, najčešće u toku letnjih meseci svrati po neko iz Beograda, Kruševca, Kraljeva ili Valjeva. Zadrži se desetak dana, provetri kuću i ode. Onima koji ostaju treba odati priznanje, kako za hrabrost, tako i za težinu usamljeničkog života sa kojim se suočavaju. U zimskim mesecima veća je mogućnost sresti vuka ili medveda, nego čoveka.

Na izgled, ima uslova da se ovde pokrene život. Ulaganjem. Podrškom. Otvaranjem ustanova. Premeštanjem Prizrenskog okruga tamo gde mu je mesto.

Ostaju dve opcije – korišćenje objekata za odmor i prodaja čim se ukaže prilika ili pospešiti povratak.

O prodaji se priča.

O povratku u Sredsku niko ne priča.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva