:

:

TV Most

clock

April 26, 2017   12:05

0

133

Zašto je vakcinacija dece važna

Doktorka Milena Kanazir, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da je nedelja imunizacije prilika da se i stručnoj i opštoj javnosti skrene pažnja na značaj imunizacije.

To je važno zbog kolektivnog imuniteta, a cilj je da većina dece bude vakcinisana po programu, najmanje 95 odsto. Korist nije samo po pojedinca, već to utiče na zajednicu u celini, rekla je Milena Kanazir gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Srbija je zemlja sa dugom tradicijom kada je u pitanje imunizacija. U dugom vremenskom periodu održavali smo obuhvat od preko 95 odsto", rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, najveći procenat ostvarene vakcinacije dece je sa kombinovanom petovalentnom vakcinom, ali to nije slučaj i sa nekim drugim vakcinama, pre svega sa onom za zaštitu od malih boginja.

"Samo kada je visok procenat vakcinisanih, moguće je sprečiti širenje bolesti i nastanak epidemije", rekla je Kanazir i dodala da je američki region dostigao taj status još 2000. goodine.

Ističe da je cilj da u Srbiji nemamo nijednu osobu obolelu od malih boginja.

Objasnila je da u bliskom okruženju vlada epidemija širokih razmera, da je u Rumuniji za poslednjih godinu dana registrovano oko 5.000 obolelih od malih boginja, a da većinu čine deca do pet godina.

Kao posledica ove bolesti registrovana su čak 22 smrtna ishoda, što je mnogo jer se očekuje jedan do dva smrtna ishoda na 1.000 obolelih, rekla je epidemiološkinja i dodala da je po jedan smrtni ishod registrovan i u Bugarskoj, i Portugalu.

Ovakva situacija bi, ističe, trebalo da bude opomena.

"Ovo je prilika da se u ovoj nedelji ponovo skrene pažnja da ove zarazne bolesti nisu iskorenjene. Vakcine su postale i žrtva sopstvenog uspeha, jer mnoge kolege nisu bile u prilici da vide zarazne bolesti...", rekla je Kanazir i naglasila da se na primer virus malih boginja vrlo brzo širi sa obolele na nevakcinisanu decu.

Ističe da su svim zavodima i zdravstvenim ustanovama prosleđene smernice da se u svim opštinama, gde je obuhvat vakcinacije ispod 95 odsto, sprovede dodatna imunizacija.

Biljana Aleksić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Domu zdravlja Stari grad, kaže za RTS da su roditelji najviše uplašeni zbog MMR vakcine (protiv malih boginja, zaušaka i rubeole), ali da je zadatak pedijatra da razgovara sa njima i objasni zašto je vakcinacija deteta važna.

Od početka godine inpekcija je podnela 49 prijava protiv roditelja koji nisu hteli da vakcinišu svoje dete. Tokom prošle godine ukupno je bilo 198 prijava, što je 10-12 procenata manje u odnosu na 2015. godinu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva