:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2017   12:05

0

136

Zašto je Srbija izuzeta iz anti-dampinške istrage?

Druga najveća industrija na svetu – pod velikom lupom EK. Ne dozvoljava prodaju robe na stranom tržištu po ceni nižoj od one na domaćem ili ispod troškova proizvodnje. Istraga je uključila Brazil, Iran, Rusiju Ukrajinu i Srbiju.

Mediji prenose detalje iz izveštaja koji još nije objavljen: "Iako je Evropska komisija tokom istrage utvrdila da svih pet zemalja trguje po dampinškim cenama, odlučila je da prekine istragu o uvozu iz Srbije jer je procenjeno da su količine zanemarljive. Toplo valjani čelik iz svih zemalja osim Srbije porastao je sa 7,5 odsto u 2013. na 12,6 odsto tržišta EU do sredine 2016. Istovremeno, cene su niže za oko četvrtinu."

Udeo srpskog čelika na evropskom tržištu je nešto veći od jednog procenta. Daleko više je onog iz Kine. Da bi zaštitila svoje čeličane, EU ima više anti-damping mera najčešće usmerenih protiv te zemlje.

"To je vest koja nas hrabri, a moja lična impresija i zadovoljstvo je što je to tako a mogu da kažem da će oni da proizvode srpski čelik od sirovina koje budu stizale i nemamo razloga da sumnjamo u to", kaže predsednik Samostalnog sindikata "Železare Smederevo" Siniša Prelić.

Kina koja je, međutim, smederevsku železaru preuzela na samom kraju perioda obuhvaćenog istragom sprema se za evropsko tržište.

"Vi znate da sve radimo po tržišnim principima i da poslujemo po pravilima Evropske unije. Do sada je Evropska unija izvršila sve inspekcije, i više neće praviti inspekcije u našoj fabrici. Budite spokojni nećemo naići ni na kakve sankcije niti prepreke kod Unije, mi smo spremni da uđemo na njihovo tržište", kaže predsednik kompanije "Hestil" Ju Jong.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da je Kina veoma ozbiljna zemlja, kao i "Hestil". "Kina je odabrala Srbiju kao zemlju preko koje će da uđe na tržište EU i njima je jasno da moraju poštovati pravila EU. Mislim da oni to dobro razumeju i ponašaju se tako, zato i jeste takav epilog. Takođe, najveći deo čelika koji proizvodi kineska kompanija se plasira na domaće tržište", rekao je Savić.

Godišnji kapacitet čeličane u kojoj radi 5.000 ljudi je 2,2 miliona tona čelika.

"Ovo je jedna od dve pobede, jer nam predstoji važan proces u vezi s državnom pomoći. Kada i to završimo, to će za našu železaru biti velika pobeda i garancija za obavljanje dobrog i odličnog posla u budućnosti", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema propisima, ukupan iznos državne pomoći u ovoj oblasti ne bi smeo da bude veći od 50 odsto investicije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva