:

:

TV Most

clock

Avgust 24, 2017   12:05

0

154

Zašto gorivo u Srbiji ne pojeftinjuje

Od polovine jula cene sirove nafte na svetskom tržištu uglavnom padaju, a slabi i dolar u poređenju s evrom - što znači da su se stekli svi uslovi da gorivo i na našim pupama može da pojeftini - prema računici, najmanje od pet do sedam dinara.

U poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom vrhu.

Međutim, naftni prometnici ne smanjuju cene.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je za RTS da je u Makedoniji naknada za formiranje obaveznih rezervi deset puta manja nego u Srbiji, a akciza dvostrukio manja nego u Srbiji.

"Osnovni razlog zašto se Srbija, kada su u pitanju cene dizela i TNG-a, nalazi na tom mestu, je državno zahvatanje. Politika akciznog oporezivanja koja je od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata je dovela do toga da imamo i negativne efekte", rekao je Mićović.

Budžet sigurno oseća povećanje priliva, povećan je iznos akciza koje se naplaćuju, kaže Mićović.

"Ali siguran sam i Udruženje naftnih kompanija je ubeđeno da je manja prodaja zbog negativnih efekata, da je ukupna potrošnja manja", istakao je Mićović.

Mićović zaključuje da bismo promeniom akcizne politike mogli da se dovedemo na nivo proseka zemalja i da povećamo prodaju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva