:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2017   12:05

0

135

Zašto ćute "Majke Srebrenice"


U saopštenju se kaže da svi članovi Udruženja porodica kosmetskih stradalnika ni žrtve ni zločince nikada nisu delile po nacionalnoj niti verskoj pripadnosti,  kako žrtva, tako i nalogodavac i izvršilac zločina, imaju svoja imena i niko ne sme ostati nekažnjen za zlodela koja je počinio, kome god narodu da pripada.



“Bez obzira na ličnu bol i patnju svakoga od nas, takve smo stavove, godinama unazad, zastupali i na svim regionalnim skupovima suočavanja sa istinom, na kojima su žrtve ratnih i oružanih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije i članovi porodica nevino postradalih, iznosili svoja potresna svedočenja. Nemo smo slušali sve njih, pa i ispovesti članica Udruženja "Majke Srebrenice". I često plakali zajedno sa njima. Jer, verovali smo, bol nam je ista”, navodi se u saopštenju.



Verovali su, kako kažu, i da organizatori svih skupova - nevladine organizacije koje se deklarativno zalažu za zaštitu i poštovanje ljudskih prava, ne smeju i ne mogu imati dvostruke standarde u odnosu na žrtve, zločine i zločince. I da, i pored neslaganja sa nekim njihovim stavovima, uistinu teže pomirenju u regionu.



Porodice okupljene oko ovog Udruženja se danas, kada je Sud izrekao oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Šabahudinu Muhiću, isto onako kao što Euleks i kosovski sudovi oslobađaju krivice albanske zločince u ono malo procesuiranih zločina nad Srbima, pitaju gde su sada "Majke Srebrenice".



“Zašto ne čujemo njihov glas? Ali, i zašto se ovim povodom, kao i nikada kada su srpske žrtve u pitanju, ne oglašavaju čuveni borci za ljudska prava? Hoće li se i dalje isto ponašati ako specijalni sud za zločine OVK procesuira, pa oslobodi krivice Tačija,Haradinaja, braću Mazreku”...



Udruženja porodica kosmetskih stradalnika bez obzira na surovu i turobnu stvarnost, na nepravedan, ponižavajući i poražavajući odnos prema srpskim žrtvama, stav prema žrtvama, zločinima i procesuiranju svih koji su zločine naredili ili počinili, neće menjati, zaključuje se u saopštenju.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva