:

:

TV Most

clock

Septembar 30, 2015   12:05

0

113

Zaštititi status SPC i njenu imovinu

Kozarev je, govoreći na ovogodišnjem OEBS-ovom Samitu ljudske dimenzije u Varšavi, rekao da Priština to pitanje do sada nije želela da rešava dijalogom, navodi u saopštenju.

„Na Kosovu i Metohiji srpsko religijsko nasleđe je suštinski deo nacionalnog identiteta. Srpske pravoslavne crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji su dokaz drevnosti srpske državnosti, dokaz patnje i opstanka srpskog naroda, i Srbi su veoma vezani za njih“, poručio je Kozarev na panelu „Borba protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije“.

Iznoseći argumente protiv prijema takozvanog Kosova u Unesko, Kozarev je podsetio na kontinuiranu istoriju napada na srpske svetinje na Kosmetu, apelujući na OEBS da notira i čuva informacije o takvim incidentima.

Prema njegovim rečima, objekti SPC na Kosovu i Metohiji su u novijoj istoriji bili na udaru destruktivnog albanskog nacionalizma od osamdesetih godina prošlog veka, da bi napadi kulminirali tokom ratnih sukoba i razmeštanja međunarodnih snaga u pokrajini.
„Nakon dolaska međunarodnih snaga 1999. godine 141 crkva i manastir SPC su potpuno uništeni ili teško oštećeni. Samo tokom martovskog nasilja 2004. godine je oštećeno ili uništeno 35 sakralnih objekata SPC“, rekao je Kozarev.

On je istakao da su se na udaru našli i spomenici pod zaštitom Uneskoa, kao što su Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i manastir Visoki Dečani, koji je u nekoliko navrata granatiran, a zgrade u manastirskom kompleksu su naružene grafitima „ISIS“, „Kalifat dolazi“, „OVK“ i „Albanska nacionalna armija“.

Kozarev je učesnicima konferencije predočio da je samo u prvih šest meseci ove godine zabeleženo devet ispisivanja grafita „OVK“ i „ISIS“, pljačkaških upada u crkve, skrnavljenja pravoslavnih grobalja i drugih incidenata.

„U protekle dve decenije incidenti iz mržnje ugrožavaju kolektivnu dimenziju verske slobode na Kosovu i Metohiji. Provaljivanje u crkve i pljačka, pisanje grafita, maltretiranje monaha, uzurpacija crkvene imovine, ilegalna gradnja na crkvenim posedima i skrnavljenje pravoslavnih grobalja se i dalje dešava takoreći svakodnevno. Ozbiljan problem je i onemogućavanje proslavljanja hrišćanskih praznika“, upozorio je Kozarev, dodavši da incidenti po pravilu ne dobijaju sudski epilog, a da se neki napadi na crkvenu imovinu čak događaju uz eksplicitnu ili prećutnu saglasnost pravosudnih organa.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva