:

:

TV Most

clock

April 02, 2015   12:05

0

119

Zaštita potrošača: Visoka usaglašenost sa EU

"Ono što mi kao pregovaračka grupa očekujemo je izveštaj sa skrininga koji bi trebalo da pokaže viđenje Evropske komisije o tome do kog nivoa smo mi došli u procesu usaglašavanja naših propisa sa propisima EU, do kog nivoa u implementaciji tih propisa, kao i koji je kapacitet naše administracije", rekla je Kovač na konferenciji "Poglavlje 28 - o čemu pregovaramo?" u Privrednoj komori Srbije.

Kovač je ukazala da ukoliko EK bude smatrala da nismo dostigli zahtevani nivo usaglašavanja, biće određena merila koja će Srbija biti dužna da ispuni da bi poglavlje 28 moglo da bude otvoreno.

"Ono što smo zaključili nakon skrininga je da smo u oblasti zaštite potrošača postigli visok nivo usaglašenosti, a što se tiče poglavlja u delu zaštite zdravlja, tu ćemo postupno usklađivati propise", navela je ona.

Kako je istakla, pažnju prilikom usaglašavanja treba posvetiti delovima zdravstvenog sistema koji se tiču krvi i krvnih produkata, medicinskih sredstava i lekova, kao i svega onoga što je bitno za transplantaciju organa.

Prema njenim rečima, Poglavlje 28 važno je za stvaranje privrednog ambijenta za koji je zadužena država, a koji će omogućiti i potrošačima ostvarivanje njihovog ekonomskog interesa.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Srđan Majstorović rekao je da je važno građanima približiti proces evropskih integracija.

On je podsetio da su pregovori o članstvu Srbije u EU počeli u januaru 2014. godine, a da je cilj da se do 2018. pravni i institucionalni sistem Srbije uskladi sa sistemom EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva