:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jul 06, 2015   12:05

0

115

Zastićeni svedok na suđenju Oliveru Ivanoviću

U iskazu, zaštićeni svedok rekao je da je od ljudi u severnom delu Mitrovice čuo da je Oliver Ivanović bio vođa čuvara mosta. Svedok, međutim tokom rata na Kosovu nije bio u Mitrovici.

Prepričaovao je kako su bili organizovani čuvari mosta, navodeći da je postojalo nekoliko grupa. Naveo je da kada su Albanci napadali iz južnog, onda su Srbi uzvraćali iz severnog dela.

Rekao je da su tokom incidenata, policija i čuvari mosta sarađivali i da on nije mogao da prepozna osobu koja ih je organizovala. Advokati su tokom suđenja intervenisali u više navrata, tražeći da tužilac ne izvrće tvrdnje svedoka.

Tužilac je predvideo da svedok X bude saslušavan četiri dana. Odbrana okrivljenih nije želela da komentariše današnji deo iskaza.

"On je svedok za obojicu okrivljenih, i za Dragoljuba Delibašića i Olivera Ivanovića, ali verujte nam, s obzirom da je tek praktično krenulo njegovo saslušanje, ne bi bilo profesionalno korektno da bilo šta komentarišemo, vezano za njegovu izjavu", rekao je advokat Miodrag Brkljač.

Ivanovićev branilac, advokat Nebojša Vlajić, izjavio je Tanjugu da će suđenje biti nastavljeno i sutra davanjem iskaza jednog od dvojice zaštićenih svedoka tužilaštva i da će i sutrašnje kao i današnje ročište biti zatvoreno za javnost.

Vlajić je dodao da je predviđeno da do četvrtka traje svedočenje zaštićenih svedoka.

Uprkos najavi, iskaz zaštićenog svedoka bio je otvoren za javnost. Svedočio je video linkom iz inostranstva.

Tužilac ima još 20 svedoka. Oliveru Ivanoviću je prošlog meseca produžen pritvor za još dva meseca.

Ivanović je optužen da je počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na Kosovu tokom 1999. i 2000. godine a njegov slučaj je povezan sa penzionisanim srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem i još trojicom Srba.

Delibašcih, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović osumnjičeni su ubistvo i pokušaj ubistva i svi oni uključujući i Ivanovića obuhavćeni su zajedničkom optužnicom a suđenje im je počelo 18. decembra 2014. godine.

Sva petorica optuženih Srba, izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Međunarodnim sudskim većem Osnovog suda u severnom delu Kososvke Mitrovice predsedava Euleksov sudija iz Rumunije Roksana Komša.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva