:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Septembar 25, 2018   14:34

0

154

Zaposleno blizu 500 žena u ruralnim područjima


Mihajlovićeva je tokom posete četvrte tkačke kolonije u Staparu kod Sombora rekla da žene u ruralnim krajevima teško žive i da kao društvo i država možemo da uradimo mnogo na tome da im se pomogne.



"Važno je da ove žene znaju da imaju našu podršku i možda je ovo samo jedan od projekata koje ćemo započinjati u narednom periodu", rekla je Mihajlovićeva.



Ovu inicijativu Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije pokrenulo je u junu prošle godine u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om sa ciljem da se zaposli 1.000 žena u ruralnim područjima na poslovima izrade tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona.



Mihajlovićeva je navela da je u današnje vreme kada smo, kaže, knjige zamenili kompjuterima i mejlovima i kada smo usmereni na moderne tehnologije, tkačka kolonija u Staparu pravo mesto jer ''predstavlja naš identitet i svedok je istorije''.



"Kada tu istoriju i identitet spojimio sa razvojem moderne Srbije verujem da možemo da idemo napred", istakla je Mihajlovićeva.



Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je cilj da se podstakne razvoj proizvoda kakvi su ćilimi i slične rukotvorine, kao i da se podstakne otkup i plasman takvih proizvoda.



"Želim da svi mi, koji treba i možemo da pomognemo, da to učinimo sa još više zalaganja i energije", poručio je Mirović.



Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović rekla je da je važno da se iskustvo, koje taj grad i okolina imaju u revitalizaciji staparskog ćilima, podeli sa drugima i istakla da će i dalje podržavati rad najboljih tkalja kako iz Stapara tako iz cele Srbije.



Kako su rekli učesnici ove kolonije, cilj je da se očuva kulturno nasleđe ove zemlje, a staparski ćilimi su, što se toga tiče, posebni jer je ranije Stapar bio najpoznatiji centar ćilimarstva u Bačkoj.



Staparski ćilim je 2016. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro.



Organizatori Četvrte tkačke kolonije u Staparu su Pokrajinska vlada, Grad Sombor, Etno mreža i NALED.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva