:

:

TV Most

clock

April 15, 2015   12:05

0

239

Zapadni Balkan: Srbija pozitivno iznenađenje

"Srbija iznenađuje optimizmom i pozitivnom procenom budućnosti. I pored objektivno loših osnovnih privrednih pokazatelja, u toj zemlji je optimizam veoma prisutan", ocenio je nadležni direktor "Prisme" Ludvig Mertes.

"Prisma" je kreditno osiguranje koje posluje sa 9.500 klijenata i ukupnom vrednošću osiguranja u visini od 2,9 milijardi evra, a koje je nadležno za tržišta Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mertes ističe da je Balkan tradicionalno važan region za Austriju, objašnjavajući potrebu za uspostavljanje "Balkanskog indeksa", indikatora koji pokazuju kakva je poslovna klima u državama ovog regiona.

"Balkanski indeks" odražava procene o sveukupnoj ekonomskoj situaciji, aktivnosti uvoza-izvoza, platni moral i investicione aktivnosti, te daje informacije o poslovnoj klimi. Za utvrđivanje "Balkanskog indeksa" ispitani su predstavnici preduzeća aktivnih u regionu, a istraživanje, kako je najavljeno, biće sprovođeno jednom godišnje.

U četiri zemlje regiona, prema predstavnicima 600 preduzeća, prisutna je ambivalentna slika poslovne klime.

Mertes je naveo da je studija pokazala da je upadljivo to da u Sloveniji i Hrvatskoj velika preduzeća podstiču dobru klimu, dok mala i srednja predizeća situaciju procenjuju uzdržano.

Kada je reč o Srbiji, srpska preduzeća su optimisti na Balkanu. U Srbiji čak 41 odsto ispitanih ocenjuje poslovnu situaciju kao veoma dobru.

Na drugom mestu je BiH, gde 31 odsto preduzetnika gleda sa optimizmom na aktuelnu ekonomsku situaciju, dok su u ekonomski bolje stojećim Sloveniji i Hrvatskoj privrednici uzdržaniji po pitanju optimizma.

Tako tek svako peto preduzeće u Sloveniji i Hrvatskoj aktuelnu ekonomsku klimu ocenjuje kao veoma dobru.

U proceni predstojećih 12 meseci srpska preduzeća su ponovo najpozitivnija (84, 48 odsto), isto koliko i hrvatska preduzeća.

Kada je reč o Bosni, 33 odsto optimistički procenjuje narednu godinu, a u Sloveniji svega 24 procenata.

Kod teme izvoznih aktivnosti ponovo su Srbi na prvom mestu, jer je 21 odsto ispitanih reklo da polazi od toga da će preduzeća više izvoziti. U Sloveniji i Hrvatskoj pozitivna očekivanja od izvoza ima 18 odsto preduzeća, a u Bosni 14 procenata.

Što se uvoznih aktivnosti tiče, u Srbiji 19 odsto očekuje povećanje uvoza, u Bosni 15, u Sloveniji 13, a u Hrvatskoj 11 odsto.

U Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji oko 60 odsto preduzeća, kako se navodi u saopštenju, uvozi robu, a u Bosni čak 70 procenata.

U narednih 12 meseci postoji veliko interesovanje za investicijama. Tako 30 odsto bosanskih, 28 odsto srpskih i 20 odsto hrvatskih i slovenačkih preduzeća planira da do kraja godine investira.

Što se platnog morala tiče, zanimljivo je da je i tu Srbija najpozitivnije opredeljena. Samo 21 odsto preduzeća je kritikovalo lošu naplatu, dok je u Hrvatskoj to činilo 26 procenata, u Bosni 31 i u Sloveniji 32 procenata.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva