:

:

TV Most

Foto: Tanjug - AP

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

200

Zaoštravanje sukoba u Ukrajini umesto dijaloga

Rusija povećava svoje vojno prisustvo u istočnoj Ukrajini, a napadi proruskih snaga su intenzivirani jer nastoje da pridobiju još teritorije, rekao je danas portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, prenela je agencija Rojters.

"Značajan broj ruskih vojnika bez prepoznatljivih obeležja uočen je u regionu Luganska. Tamo kontinuirano traje granatiranje pozicija i pokušaj proruskih snaga da prošire teritoriju pod svojom kontrolom", naveo je Lisenko, dodajući da je u proteklih 24 časa ubijen jedan ukrajinski vojnik, dok je njih 40 ranjeno.

Rusija je spremna za bilo koji format rešenja sukoba na jugoistoku Ukrajine koji je prihvatljiv za obe strane, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

"Mi ćemo podržati svaki format koji je prihvatljiv za obe strane", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenela je ruska novinska agencija Tas s.

Ruski ministar je naveo da uvođenje novih formata nije najvažnije pitanje, ali da je Rusija spremna za bilo kakav format koji je prihvatljiv za Kijev i predstavnike jugoistoka.

"Direktni kontakti su neophodni u ovom kontekstu, pre svega, uzimajući u obzir aktuelnost krize, između predstavnika Kijeva i samoproglašene Republike Donjeck i Lugansk. Svi ostali formati koji uključuju 'spoljne igrače', kao što su Normandijski format i sve aktivnosti OEBS-a, treba da promovišu ovaj održivi direktan dijalog o svim pitanjima koja treba da budu rešena na prevazilaženju ove krize", naveo je Lavrov.

Istovremeno, rekao je on, Rusija će insistirati na potrebi da se sprovede hitno primirje na ukrajinskom jugoistoku na predstojećem Normandijskom formatu - sastanku ministara inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske u Berlinu.

Šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin na brifingu u Kijevu rekao je u utorak da je Ukrajina spremna za susret u Berlinu, dodajući da vidi smisao tih razgovora "samo ako se dođe do rezultata".

S druge strane, pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da to što su ukrajinske vlasti obnovile sukobe "ozbiljno potkopava moguće rezultate pripreme" susreta "normandijskog fomata", prenela je agencija RIA Novosti.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk rekao je danas da je u pripremi zakon o povećanju broja ukrajinskog vojnog osoblja za 68.000, na ukupno 250.000.

Od tog broja njih 204.000 biće vojnici, rekao je ukrajinski premijer na sednici kabineta, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko će skratiti svoj boravak na ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj i danas će se vratiti u Ukrajinu "zbog pogoršanja situacije" na istoku zemlje, izjavio je njegov portparol Sviatoslav Cegolko.

"Nacelnik Genralštaba i ministar odbrane su ga upravo izvestili o situaciji u blizini aerdroma u Donjecku Zbog pogoršanja situacije predsednik je odlučio da skrati boravak u Švajcarskoj i vratiće se u Ukrajinu ", napisao je Cegolko na svom Fejsbuk profilu.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je tokom posete Sjedinjenim Američkim državama da je od presudne važnosti da Ukrajina "ne propadne", ali i da treba oživeti dijalog sa Rusijom.

"Naša prva dužnost je da obezbedimo da Ukrajina uspe sa finansijske i društvene tačke gledišta", poručila je Mogerini tokom predavanja koje je održala utorak na vašingtonskom institutu Brukings.

Ona je istakla da bi "propast" Ukrajine predstavljala pobedu za Rusiju, jer bi se time dalo za pravo onima koji tvrde da sklapanje Sporazuma o pridruživanju sa EU vodi u nešto negativno.

Visoka predstavnica je najaviila da će odluka o produženju ili ublažavanju sankcija Rusiji, od kojih jedan deo ističe u martu, zavisiti od situacije na terenu i sprovođenja Sporazuma iz Minska, koji su u septembru prošle godine potpisali predstavnici EU, Rusije i Ukrajine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva