:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2017   12:05

0

173

"Zaostavština Olje Ivanjicki" u Istorijskom muzeju Srbije

Izložbu čine najreprezentativnija umetnička dela - skulpture, slike, akvareli, crteži, ali i lični predmeti, koji su do smrti slikarke bila u njenom vlasništvu, a od 2009. godine su dodeljena Istorijskom muzeju na čuvanje do odluke o pravnom nasledniku.

Gojković, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za kulturu, poručila je da se izložbom javnost upoznaje ne samo sa delom, idejama i mislima Olje Ivanjicki, već pre svega sa energijom koju je davala svetu i kojom je nadahnjivala mnoge.

"Hrabra, originalna i prepoznatljiva, spremna da menja i uspostavlja umetničke standarde, ostavila je neizbrisiv trag u našem slikarstvu i umetnosti, i postala poznata širom sveta", rekla je Gojković i dodala da o značaju slikarke, svuda gde je izlagala, svedoče brojne nagrade i priznanja.

Izložba je, kako je rekla, samo prvi korak ka danu kada će Oljina dela, koja su stajala rame uz rame sa svetskim trendovima i velikanima, biti uvek dostupna njenoj publici.

"Prvi korak ka ispunjenju njene želje da svakog dana, svaki Beograđanin, i onaj ko dođe u Beograd, može svojim ocima da vidi kakvo je umetničko stvaralaštvo ostavila iza sebe Olja Ivanjicki, na koji način je živela, šta je volela i kako je svojim životom obeležila Beograd", ukazala je Gojković.

To je važno za poštovaoce poznate slikarke, a uverena je Gojković, bilo bi važno i samoj Olji Ivanjicki.

Olja Ivanjicki privlačila je pažnju ne samo bogatim i snažnim slikarskim darom, već i drugim ostvarenjima koja nikoga nisu ostavljala ravnodušnim - u oblasti dizajna, arhitekture, vajarstva, istakla je Gojković i dodala da su "posebno interesantne slikarkine filozofske misli kojima se prepuštala sa istom strašću kao i slikarstvu".

"Značaj ove izložbe je utoliko veći kada se ima u vidu da ona obuhvata ne samo slike čuvene umetnice već i lične predmete, odeću, stvari koje su činile njenu svakodnevnicu, a to će nam pomoći da osetimo i oživimo Oljin atelje i životni prostor", rekla je predsednica parlamenta.

Gojković je zahvalila Istorijskom muzeju što brižno čuva zaostavštinu naše slikarke, a posebno na izložbi koja, kako je rekla, dočarava energiju i duh po kome je Olja bila poznata, barem onoliko kao i po svojoj umetnosti.

"Želim da naglasim da je od velikog značaja što će od danas, nakon osam godina od njene smrti, za javnost biti dostupan njen rad, koji je obeležio čitav njen život", rekla je Gojković.

Autorka izložbe Tijana Jovanović Češka kazala je da trud oko postavka izložbe nije bio uzaludan, jer je Olja Ovanjicki bila voljena i imala brojnu publiku.

Kako je rekla, izložba je urađena na drugačiji način, na "Oljin način".

"Olja je želela svoj muzej na Kosančićevom vencu. Trenutno ga je dobila ovde, ne zauvek, već na određeno vreme od godinu dana. Ali šta traje večno? Jedino energija, u vidu sećanja koje može da se prenosi vekovima i nadam se da će sećanje i na ovu izložbu ostaviti traga i dovesti do formiranja pravog muzeja po njenoj želji", rekla je Jovanović Češka.

Direktorka Fondacije Olje Ivanjicki Suzana Spasić istakla je da je Olja Ivanjicki kazala je da je njihov cilj upravo stvaranje Muzeja Olje Ivanjicki.

U proteklih osam godina, kako je rekla, Fondacija je organizovala 35 izložbi u zemlji i inostranstvu, i deo opusa Olje Ivanjicki videlo je 500.000 ljudi.

"Ova izložba, verujem, biće jedan krupan korak ka ostvarenju Muzeja Olje Ivanjicki", rekla je Spasić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva