:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

116

Zameniti kulturu konfrontacije kulturom saradnje


Dačić je rekao da su principi iz Helsinkija ozbiljno ugroženi, a oružani sukobi ponovo realnost u Evropi. Zato se ove godine umesto proslavljanja godišnjice Završnog akta iz Helsinkija, predsedavanje Srbije OEBS-u bori sa najtežom krizom evropske bezbednosti od kraja Hladnog rata, prenosi Tanjug.
Podseća da je Srbija zajedno sa Trojkom OEBS-a podržala formiranje Panela eminentnih ličnosti, sa zadatkom da, kroz svoja dva izveštaja, pruži konstruktivan doprinos raspravi o tome kako da se prevaziđu podele u Evropi.

Zahvalivši se ambasadoru Volfgangu Išingeru kao predsedavajućem Panela, Dačić je podsetio da su preporuke upravo završenog Prelaznog izveštaja proizišle iz naučenih lekcija iz krize u i oko Ukrajine, sada dostupne svim državama učesnicima OEBS-a, i izrazio je uverenje da će one doprineti raspravi o daljem razvoju OEBS-a.

"Takođe želim da, u susret Ministarskom savetu u Beogradu, izrazim nadu da će Panel, kroz svoj Završni izveštaj, doprineti suštinskoj debati o bezbednosti na prostoru OEBS-a", rekao je Dačić na skupu kome su prisustvovali i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, kao i članovi uže grupe Minhenske bezbednosne konferencije.

Šef srpske diplomatije je ukazao da će ponovno učvršćivanje evropske bezbednosti biti jedino moguće ukoliko se postigne trajno rešenje krize u i oko Ukrajine, čiji su koreni mnogo dublji nego što je na početku moglo da se sagleda.

"Tenzije na relaciji Istok-Zapad, pothranjene različitim shvatanjima pretnji i bezbednosnim razlozima, ponovo su se pojavile i pre izbijanja krize", istakao je Dačić i dodao da rastuće nepoverenje, politika konfrontacije i sve manja privrženost OEBS-ovom konceptu sveobuhvatne bezbednosti remete saradnju u različitim oblastima.

U postojećem kontekstu kako je ocenio, upravo bi OEBS mogao da bude koristan mehanizam za ublažavanje krize i otklon od razmišljanja čiji je smisao da dobitak za jedne znači gubitak za druge.

OEBS, istakao je, već ima važnu ulogu u pružanju pomoći za smirivanje sukoba i olakšavanje političkog procesa a predsedavanje Srbije čini sve u svojoj moći u cilju nalaženja političkog rešenja na osnovu Sporazuma iz Minska.

"Naši najviši prioriteti jesu da sprečimo eskalaciju krize u veći sukob, obezbedimo održiv politički proces, kao i zaštitu inkluzivnog i kooperativnog karaktera rada OEBS-a", rekao je Dačić.

Ističe da je uz Trilateralnu kontakt grupu, Specijalna posmatračka misija najvidljiviji element odgovora OEBS-a na krizu u i oko Ukrajine, a da je OEBS na ubedljiv način pokazao da može da pruži rezultate.

"Bez uzajamnog razumevanja bezbednosti i zajedničkog posvećenog regovanja, rizikujemo eskalaciju svih ovih izazova", rekao je Dačić i poručio da bi zamrznuti sukobi mogli da se podgreju i ponovo pretvore u oružane sukobe.

Ministar je zaključio da da bi se bezbednosna arhitektura učinila otpornijom, sadašnja kultura konfrontacije mora da se zameni kulturom kooperacije i zajedničkog delovanja.

Za sledeći mesec sazvao je neformalni i inkluzivni sastanak na visokom nivou u Helsinkiju, kako bi se razmotrile šire implikacije sadašnje krize po evropsku bezbednost, a posebno OEBS.

Dačić se osvrnuo i na iskustvo Srbije koja, kako je rekao, naporno radi da prevaziđe teško nasleđe iz nedavne prošlosti i istakao da OEBS igra važnu ulogu u tranziciji Srbije zapadnog Balkana, kroz podršku širokom opsegu reformi, kao i regionalnoj saradnji i pomirenju.

"Prisustvo OEBS-a u regionu bilo je za nas korisno, i čvrsto verujem da misije OEBS-a na terenu pružaju vredan doprinos svojim zemljama domaćinima", istakao je Dačić.

Inkluzivna platforma OEBS-a za dijalog i zajedničko delovanje - što je jedan od ključnih rezultata Helsinškog procesa - je važan instrument za stabilnost, ne samo na Zapadnom Balkanu, već širom regiona OEBS-a, poručio je Dačić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva