:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

134

Zakonom protiv sive ekonomije

"Izmenama Zakona o radu potpuno smo promenili ulogu inspekcije rada koja je dala izuzetne rezultate. Na uzorku od 354 poslodavca na osnovu rešenja zaposleno je 16.454 ljudi, to nije malo", rekao je Vulin novinarima u pauzi razgovora sa predstavnicima Konfederacije slobodnih sindikata.

On je kazao da će ministarstvo što se tiče inspekcije rada, nastaviti da se ponaša na isti način, kako bi se pomoglo u suzbijanju sive ekonomije, ali i, kako je kazao, kroz donošenje zakonskih projekata.

"Samo zakonom možete da se borite protiv sive ekonomije, siva ekonomija je dugo bila opravdanje za kupovinu socijalnog mira, a ona to nije. Sivom ekonomijom, mi smo sustinski pojeli strukturu naše privrede i unakazili našu ekonomiju, kao i okretanjem glave od najmoćnijih", kazao je on i dodao da je zato došlo do toga da ljudi ne mogu da povežu penzijski staž, kao i ispune svoje elementarne potrebe, a država je ostala bez velike količine novca.

On je podsetio da je donet Zakon o zapošljavanju stranaca na koji se čekalo dugo, a koji takođe reguliše jednu vrstu rada.

Vulin je izneo podatak da se na godišnjem nivou izda više od 8.000 radnih dozvola strancima."I to je borba protiv sive ekonomije", dodao je ministar.

On je naveo da će u najkraćem mogućem roku biti sazvana sednica Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata kako bi se, kako je rekao, raščistila sindikalna scena i utvrdilo ko zastupa radnike, a ko ne.

"Mislim da je to dobro, da je to lekovito i da je dobro da se raščisti sindikalna scena i jasno postavi ko zastupa radnike, a ko ih ne zastupa", rekao je Vulin u pauzi sastanka sa predstavnicima Konfederacije slobodnih sindikata.

Ministar Vulin je dodao da svaki radnik koji nije u socijalnom dijalogu je "čovek o kome odlučuju drugi", a o njemu treba da se odlučuje sa njegovom saglasnošću.

Vulin je rekao da je uspostavljanje šireg socijalnog dijaloga jako korisno, a da je Konfederacija slobodnih sindikata posebno važna, jer okuplja mahom članove koji su u javnom sektoru odnosno javnim preduzećima na koje se najviše odnose mere štednje i koji su kako je kazao, stub svake države.

Predsednik Konferderacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je da se zahtevi tog sindikata odnose na uspostavljanje šireg socijalnog dijaloga odnosno da se u njega uključi ta sindikalna organizacija, kao i da se zarade ne smanjuju samo jednoj grupaciji već svim zaposlenima i to ne više od jedan odsto.

Takođe, naveo je da bi u donošenju novih kolektivnih ugovora trebalo da se daju veća prava radnicima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva