:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 14, 2015   12:05

0

119

Zakonom o konverziji do nove gradnje i investicija

Taj zakon će omogućiti onima koji po prethodnom zakonu nisu mogli da grade, a kupili su preduzeće ili građevinsko zemljište, da počnu da grade, rekla je Mihajlović gostujući na RTS.

Prema njenim rečima, tim zakonskim rešenjima se ništa ne poklanja, već se konverzija, bilo da ide u pravo svojine ili pravo zakupa, radi po tržišnoj ceni koju utvrđuje poreska uprava, poreska administracija ili veštaci, što će biti dozvoljeno amandamnima na ovaj zakon.

U slučaju da je zemljište neizgrađeno i nalazi se u nekoj devastiranoj opštini moguće je da dođe do smanjenja tržišne vrednosti, ali ukoliko se zemljište nalazi u prvoj ili drugoj zoni, onda će biti plaćeno po tržišnoj ceni.

"Trudili smo se da zakon o konveriziji što pre ima rezultate primene i da zemljište bude uvedeno u urbanističku namenu, da što pre počne da se radi i gradi na tom zemljištu", rekla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da veruje da će sutra biti usvojena studija izvodljivosti za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta te da će, kako je najavila vlada i premijer Aleksandar Vučić, u poslednjem kvartalu ove godine, početi da se radi deonica modernizacije te pruge.

"Sa kineskim i mađarskim ekspertima već mesec dana usaglašavamo studiju izvodljivosti. Verujem da će ona sutra i biti usvojena. Postoje određene razlike u iznosu investicije kao i u proceni frekvencije saobraćaja i verujem da ćemo to zajednički kroz ekspertsku grupu usvojiti i da ćemo u toku jula i avgusta početi da razgovaramo o metodama finansiranja", istakla je Mijalović.

Govoreci o izgradnji i obnovi puteva, ministarka je istakla da se danas radi više nego ranije i da svi koji putuju, narocito duž Koridora 10, u to mogu i da se uvere.

Ona je dodala da se turistička i građevinska sezona poklapaju, ali da se putevi moraju obnoviti, pa se zato a nekim deonicama radi i noću.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva