:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 07, 2015   12:05

0

123

Zakoni o izgradnji i o inspekcijama najveći pomaci

"Dozvole se sada dobijaju brže, što će stvoriti pozitivan uticaj na građevinarstvo u Srbiji", rekao je Fredhajm uoči današnje konferencije "Reality Check" i dodao da je svrha tog skupa razgovor o eventualnim poboljšanjima poslovnog ambijenta u Srbiji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, on je pozitivno ocenio i usvajanje Zakona o radu, koji je donet prošlog leta, a koji je, prema njegovim rečima, u velikoj meri pomogao kompanijama da imaju mnogo dinamičniji način zapošljavanja.

"Sećate se da smo imali i imamo visoku stopu nezaposlenosti u Srbiji i važno je da kompanije budu mnogo fleksibilnije", rekao je predsednik Saveta stranih investitora.

Oblast u kojoj je došlo do poboljšanja, dodao je, jeste i Zakon o privatizaciji, iako, kako je istakao privatizacija državnih preduzeća ide presporo.

"To je više od 500 preduzeća, a tek nekoliko njih je stavljeno na prodaju, odnosno ušlo je u proces restrukturiranja. Bilo je nekih stečaja, ali iz ugla poslovne zajednice, bitno je da se posao završi do kraja i tada poverenje kompanija biti veće", istakao je Fredhajm.

On je naveo da vlada u narednom periodu mora da ima snažan fokus na dve oblasti - da zadrži stabilno makroekonomsko okruženje i ravnotežu u budžetu.

"Stabilno makroekonomsko okruženje je važno za kompanije, kako bi mogle da imaju predvidljivu situaciju, potpomaže bolju transparentnost i stvara poverenje investitora", ocenio je Fredhajm.

Na pitanje može li Srbija da računa na pomoć velikih kompanija koje posluju u zemlji na putu ka EU, Fredhajm je istakao da se moraju odvojiti kratkoročne reforme i dugoročne ambicije.

"Poruka našeg Saveta je da moramo da budemo nestrpljivi kad je reč o usklađivanju propisa u Srbiji sa zakonima EU i to je dugoročnija perspektiva. Na kratak rok moramo da se trudimo da na terenu imamo implementaciju već donetih zakona što prema našem mišljenju ide previše sporo", istakao je Fredhajm

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva