:

:

TV Most

clock

Januar 05, 2016   12:05

0

194

Zakon o sistemu plata do kraja januara

Kori Udovički je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorila o Nacrtu zakona o platama kojim se uređuju platni razredi, katalog radnih mesta i jedinstveni koeficijent za ceo javni sektor, kao i da Zakon o sistemu plata treba da ode u skupštinu, u narednih nedelju-dve dana i bude razmatran kroz hitnu proceduru.

Povodom snežnih padavina, a na pitanje da mnoge lokalne samouprave nemaju mnogo sredstava ni mehanizacije da se izbore sa zimskim problemima, ministarka Udovički rekla je da je, ključno da znamo ko je za šta odgovoran, i da lokalne samouprave imaju sopstvene budžete i ne bi trebale da odgovornost prebacuju na tatu državu.

Budući da Zakon o platama čekamo već tri godine, ministarka Udovički, navela je da je ovaj Zakon o sistemu plata na mišljenju i da se očekuje da će do kraja januara ući u skupštinsku proceduru.

Ministarka ističe da je to mnogo složen posao, jer ne možemo da rešavamo o odnosu plata kroz povećanje plata. Ključno je da se uvede jasnoća i red u čitav sistem i da svi sektori to vide.

Udovički, takođe, objašnjava da je otvaranje jedinstvenog kataloga poslova, prvi korak u uvođenju reda u čitav sistem, jer će za sve plate biti ista osnovica, a na osnovu koeficijenta će biće moguće poređenje plata.

Raspon koeficijenata je od 1 do 7.5 pri tome najmanja osnovica je 22000, a najveća 165000.

Kako navodi ministarka, ovim Zakonom o sistemu plata neće biti obuhvaćeni funkcioneri, ni javna preduzeća, jer se oni rešavati posebnim zakonom.

Udovički je istakla da je ovo osnovni proces i da se on realizuje prvi princip, a to je da se da se dobija jednak novac za jednak rad, uređuju se odnosi plata , dok drugi princip nalaže da kada novca bude u budžetu on se najpre raspoređuje na one koji najmanje primaju.

Sindikati imaju primedbe na Zakon pre svega zbog posebnog koeficijenta za minuli rad i platnih razreda, a novim zakonom neće biti ista plata kroz čitav radni vek plus minuli rad, već se očekuje da bolje obavljate svoj posao nakon nekog vremena i morate preći u viši platni razred. Ovim Zakonom minuli rad ulazi u keoficijent plata, naglašava ministarka.

Ono o čemu bi sindikati trebalo da se dogovore, kako meriti čiji je učinak veći i ko treba da ima veće plate, zaključuje Udovički.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva