:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2017   12:05

0

123

Zakon o rodnoj ravnopravnosti ide na doradu

"Ono što nismo uspeli je da se nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti nađe na sednici vlade, zbog mišljenja ministarstva rada da postoje određeni problemi, kako oni kažu u implementaciji zakona. Mislim da takvih problema nema, ali tu smo gde jesmo", rekla je Mihajlović.

Ona je objasnila da se zakoni definišu i usvajaju da podrže reforme u Srbiji i da je zakon o rodnoj ravnopravnosti pripreman tri godine.


"Zakon o rodnoj ravnopravnosti je krovni zakon i preduslov uopšte budućeg održivog razvoja naše zemlje", kazala je Mihajlović.

"Ovaj nacrt predaću ministru rada i ministarstvu da onaj segment za koji oni smatraju da je problematičan, a to je kako oni kažu implementacija u primeni zakona, da taj deo zakona dorade i da nemamo više problema u implementaciji i da se zakon što pre nađe na sednici vlade", rekla je Mihajlović.

Kazala je da zakon ima društveni konsenzus te da veruje da Ministarstvu rada neće biti potrebno mnogo vremena i da će "problem u implementaciji" moći brzo da reše.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu premijerke Ane Brnabić da zakon neće biti primenjiv od prvog dana, te poređenje zakona sa automobilima BMW i "Fića", ministarka Mihajlovic je rekla:

"Izjava predsednice vlade je pre svega politički mudra izjava, budući da zakon zaista ima društveni konsenzus i ima sva mišljenja, i mišljenje ministarstva rada da ima problema sa implementacijom", rekla je Mihajlović.

Ona je objašnjavajući poređenje premijerke, rekla da, ne samo da su žene u Srbiji "spremne da voze najbolji nemački auto nego je i Srbija spremna".

"I žene i muškarci. Spremni smo da imamo jedan moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti koji ne daje ništa više i ništa manje od jednakih uslova", kazala je Mihajlović.

Ona je kazala da nije čula koji su to problemi koji postoje u nacrtu zakona osim, kako je rekla formulacije "problemi u implementaciji" i rekla da se nada da zbog ove formulacije zakon neće "kasniti".

"Potpuno podržavam da ministar rada sedne i da sve što mogu da učine, da ako postoji taj problem u implementaciji, da se sve učini kako bi zakon bio kvalitetniji", rekla je Mihajlović i dodala da rok za donošenje zakona više ne zavisi od nje.

Mihajlović je kazala da ne veruje da će biti moguće uraditi suštinske promene u zakonu i rekla da ne vidi da postoje određeni sukobi između nje i Ministarstva rada.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva