:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2017   12:05

0

129

Zakon o finansijskoj podršci porodici do kraja godine

Ona je, obilazeći Centar za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu, rekla da će zakonom biti povećana finansijska davanja porodicama koje imaju više dece, a posebno će se stimulisati rađanje prvog deteta.

"Da nas svake godine ne bi bilo za jedan grad manje - oko 35.000, potrebno je da 44 odsto žena rodi dvoje dece, a 45 odsto žena rodi troje dece, kao i da se sterilitet kod 10 odsto žena dijagnostikuje i leči na najsavremeniji način", naglasila je Dejanović.

Ministarka je istakla da je ponosna što će Kragujevac, među pet postojećih institucija uskoro postati šesta državna institucija u kojoj će se raditi program vantelesne oplodnje.

Direktor KBC Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je novinarima da se nada da će centar biti otvoren za 10 do 15 dana.

"Moramo da budemo veoma strpljivi, jer je jako kompleksna stvar u pitanju. Da bi sve počelo kako treba moramo biti vrlo precizni i ceo proces mora da se završi do kraja. Ne smem da preciziram, ali očekujem da će to biti za 10 do 15 dana, a u toku je tehnički prijem centra", rekao je Sazdanović.

On je naveo da je u ovom trenutku petnaestak parova regrutovano za program vantelesne oplodnje u Kragujevcu.

Na pitanje novinara koliko će takvih procedura biti godišnje urađeno u centru, on je naveo da je cilj da za nekoliko godina postignemo evropski nivo.

"To podrazumeva da tri do četiri odsto svih novoređenih beba bude iz ovakvih centara", podvukao je on i dodao da je to borba koja će trajati godinama.

Ministarka Dejanović se nakon obilaska Centra za oplodnju sastala sa predsednicima opština Knić, Trstenik i Nova Varoš u kojima se sprovodi projekat mera populacione politike.

Ona je podsetila da je država izdvojila bespovratna sredstva za podsticaj rađanja u 15 opština u Srbiji, a da je najviše novca otišlo u opštinu Knić.

"Danas razgovaramo o tome kako nijedna finansijska pomoć sama za sebe neće delovati pronatalitetno ako se i svi ostali subjekti ne uključe da politika države postane deo politike običnih građana", zaključila je ona.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva