:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 09, 2018   12:38

0

121

"Zajedno pobeđujemo", izložba o srpsko-američkom savezništvu


Plakat "Sačuvajmo Srbiju našeg saveznika", u SAD iz Francuske u vreme Prvog svetskog rata, stigao je na krilima prijateljstva Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina. Drugi sa sloganom "Srbiji je potrebna vaša pomoć", takođe je plod prijateljstva.



"Drugi plakat je takođe rezultat prijateljstva srpskog pukovnika Milana Pribićevića koji se u Njujorku upoznao sa velikom vajarkom Malvinom Hofman. Ona je od njega saznala za sve nesreće u kojima se Srbija nalazila i nalazi u tom trenutku. Videla je fotografiju mrtvog vojnika i krenula je priča", kaže Vladimir Čeh sa Instituta za istoriju oglašavanja.



Prošao je jedan vek od vremena kada su ova dva plakata obavljala svoju informativnu funkciju. Uprkos tome, oni i dalje inspirišu umetnike.



"Od plakata su nastale dve instalacije. Napravljen je 4x4 metra plakat od lego kockica, u zaista neobičnoj rezoluciji. Na drugoj strani, napravljena je u virtuelnoj realnosti skulptura čiji je lik korišćen na plakatu. A to je lik poginulog srpskog vojnika koga je oživela Malvina Hofman na plakatu, a kasnije i na statui Svetog Franje", kaže Čeh.



Postavku "Zajedno pobeđujemo" organizovale su Narodna skupština i Ambasada SAD u Beogradu.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva