:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2015   12:05

0

116

Zajednički projekti uslov za razvoj regiona

Kovačević je rekao da su zajednički projekti imperativ, o čemu se govorilo i u Briselu, da je ta inicijativa pokrenuta pre više od godinu dana i da će u infrastrukturnim projektima učestovovati i evropski fondovi.

"Infrastrukturni projekti u regionu, a posebno u državama koje su bivše republike bivše Jugoslavije su uslov svih uslova, uopšte razvoja tog regiona", istakao je Kovačević na TV Pink.

Kovačević je ukazao da je reč o zemljama relativno malih teritorija koje su trgovinski, resursno i sa aspekta radne snage, upućene jedne na drugu.

Zajednička ili produžena infrastruktura u regionu je prvi i osnovni uslov, a onda i izgradnja institucija zajedničkog tržišta, što je i postignuto sporazumom o slobodnoj trgovini, kazao je Kovačević.

"Beograd ponovo postaje lider neke katalize u tom smeru", ocenio je Kovačević.

Kovačević je rekao da procenat ukupne sive ekonomije u Srbiji u odnosu na bruto domaći proizvod jeste visok, ali da nije iznad desetak odsto, jer je dosta sive ekonomije suzbijeno u poslednjih godinu dana u oblastima trgovine, građevinarstva, a aktivirane inspekcijske službe oko naplate poreza, dažbina i doprinosa.

Na pitanje o situaciji u paraćinskoj fabrici stakla, Kovačević je rekao da je "najekonomskije stanovište uspostavljanje države, discipline i tržišta".

Govoreći o situaciji u Grčkoj, Kovačević je kazao da su poskupele usluge i da će turisti iz Srbije više plaćati za smeštaj i hranu, jer je u toj državi porastao PDV sa 13 na 23 odsto i da se od Grčke, kojoj je namenjena pomoć od 83 milijarde evra, očekuje da primeni mere štednje i sprovodi reforme.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva