:

:

TV Most

clock

Avgust 24, 2015   12:05

0

115

Zajednički odgovor EU na izbegličku krizu

"Moramo da stvorimo jedinstven sistem za pravo na azil", rekao je Oland u kratkom obraćanju uoči razgovora, istakavši da je priliv izbeglica iz kriznih zona u svetu "izuzetna situacija koja će potrajati neko vreme", preneo je AFP.

Merkel, čija zemlja očekuje rekordnih 800.000 zahteva za azil ove godine, rekla je da Nemačka i Francuska takođe očekuju od svih članica EU da se "što pre" saglase sa postojećom politikom prema izbeglicama u EU.

Inače, kancelarka je osudila nasilne proteste protiv izbeglica u gradu Hajdenau tokom vikenda rekavši da je sramotno što su desničarski ekstremisti dobili široku podršku tamošnje lokalne zajednice.

"Nakon strašnih slika iz Hajdenaua u Saksoniji, želim da kažem da snažno osuđujem nasilje koje se tamo dogodilo i da je atmosfera rasizma koju smo tamo videli neprihvatljiva", rekla je ona.

Prema njenim rečima, odbojno je videti kako desničarski ekstremisti i neonacisti izražavaju svoju mržnju.

"Ali jednako je sramno videti kako nemački građani, čak i porodice sa decom to podržavaju, maršujući sa njima. Mogu samo da ponovim da je Nemačka zemlja koja poštuje dostojanstvo svakog pojedinca", naglasila je ona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva