:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Septembar 19, 2018   14:45

0

249

Zajednička vežba avijacija Srbije i Rumunije


Trodnevna vežba realizuje uz učešće lovačke, lovačko-bombarderske i transportne avijacije i helikopterskih jedinica angažovanih na zadacima traganja i spasavanja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.



Planirano je da pripadnici dva vazduhoplovstva zajedno uvežbavaju izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora, rešavanje kriznih situacija u vazdušnom prostoru u graničnom pojasu između dve zemlje kao i zadatke vazduhoplovne podrške i traganja i spasavanja.



Zadatke opsluživanja vazduhoplova na zemlji obavljaju pripadnici matičnih jedinica koji su za ovu priliku raspoređeni na aerodromima susedne zemlje.



Prvog dana vežbe aktivni su bili transportni avioni An-26 i "spartan C-27" koji su prevezli ljudstvo i tehniku neophodne za ovaj zadatak.



"Nakon preleta aviona 'orao' u Rumuniju, na aerodrom 'Batajnica' su, u pratnji srpskih aviona 'mig 29', sletela dva aviona 'mig-21' rumunskog Ratnog vazduhoplovstva čime je završen prvi dan vežbe", precizirano je u saopštenju.



Vazduhoplovna taktička vežba srpskog i rumunskog ratnog vazduhoplovstva "Er Solušon 2018" realizuje se po peti put, a prva vežba je održana 2009. godine.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva