:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Februar 09, 2018   12:05

0

214

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter potpisali su izmene Sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli u drumskom, vodenom i železničkom saobraćaju.


Parafe na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata stavili su potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.


Godišnji plan rada za 2018. godinu, koji predstavlja aneks Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i Peter Sijarto.


Ministar poljoprivredne Branislav Nedimović potpisao je dva sporazuma i to Pismo o namerama o poljoprivredno-prerađivačkoj saradnji sa mađarskim kolegom Šandorom Fazekašem, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti zaštite potrošača i tržišnog nadzora sa mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklošem Šestakom.


Potpisan je i sporazum u oblasti nauke i obrazovanja, pa su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i Peter Sijarto parafirali Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između dve vlade za period od 2018. do 2020. godine i Plan rada Programa prosvetne, kulturne i naučne saradnje za 2018-2020 godinu.


Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja između srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i mađarskog Ministarstva za nacionalnu ekonomiju potpisali su ministar za nacionalnu privredu Mihalj Varga i ministar za rad Zoran Đorđević.


U oblasti odbrane, zaključen je Memoradnum o razumevanju dva ministarstva o saradnji u oblasti izrade vojnih mapa i razmene materijala i podataka za potrebe izrade vojnih mapa, koji su potpisali mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković.


Takođe, direktor mađarskog Državnog trezora Jozef Mesaros i pomoćnik direktora Uprave za trezor Srbije Saša Ćelić potpisali su Sporazum o saradnji trezora dve države.


Pored međudržavnih sporazuma, potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru i to Memorandum o razumevanju oko osnivanja kompanije u Arilju putem zajedniočkog ulaganja.


Memorandum, koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju potpisali su Melinda Totmarton iz mađarskog "Horajzon fud" i Milan Stanić iz Srbije, vlasnik "Milan Stanić doo".


Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban svečano dočekao srpsku koleginicu Anu Brnabić, koja predvodi delegaciju Vlade Srbije.


Predsednici dve vlade, Viktor Orban i Ana Brnabić, obratiće se medijima posle potpisivanja sporazuma.


Kasnije u toku dana, Brnabićeva će se sastati i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom, a zatim će se obratitu učesnicima Privrednog foruma Mađarska - Srbija.


Zajedničko zasedanje dve vlade u Budimpešti ovoga puta je u novom političkom kontekstu jer dolazi tri dana nakon sto je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.


Mađarski premijer Viktor Orban je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.


Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organizovan u novembru 2016. godine u Nišu.


Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi usklađivanja međudržavnih interesa.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva