:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2015   12:05

0

110

Zajednička sednica doprinosi stabilnosti u regionu

Posebno je značajno što će na sednici biti potpisan Protokol o rešavanju pitanja nestalih lica, kao najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje, rekao je Linta.

Takođe, zajednička sednica treba da stvori preduslove za rešavanje brojnih otvorenih pitanja dve države, kažnjavanje ratnih zločinaca, nesprovođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji vezanog za rešavanje oduzete imovine i stečenih prava građana, loš položaj Srba u BiH.

Predsednik Koalicije posebno ističe činjenicu da su Srbi u Federaciji BiH, kako kaže, građani drugog reda, jer ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava.

"Srbi su u Federaciji BiH konstitutivan narod samo na papiru dok se njihova ustavna prava svakodnevno krše. U brojnim institucijama FBiH nema nijednog zaposlenog Srbina a malobrojni srpski povratnici napuštaju svoju imovinu jer veoma teško ostvaruju svoja prava i nemaju elementarnih uslova za održiv ostanak. Ako se ovakva praksa nastavi za kratko vreme Srba neće biti u ovom entitetu uključujući opštine u kojima Srbi čine većinu kao što su Drvar, Glamoč i Grahovo", navodi Linta.

Linta, u saopštenju, izražava nezadovoljstvo i zbog činjenice da Tužilaštvo BiH odbija da podigne optužnice protiv Hrvata i Bošnjaka koji su odgovorni za zločine u slučajevima "Tuzlanska kolona", "Dobrovoljačka ulica", kao i za brojne zločine nad Srbima u Bosanskoj Posavini, srednjem Podrinju, zapadnokrajiškim opštinama, Sarajevu i mnogim drugim mestima u BiH.

"Zbog toga je potrebno, putem dijaloga, stvoriti preduslove da Tužilaštvo i Sud BiH postanu nezavisne i nepristrasne institucije koje neće imati diskriminatorski i selektivan pristup ratnim zločinima", ističe Linta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva