:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2017   12:05

0

187

Zajednička platna kartica Srbije i Kine

Kinezi dolaze i to sa velikim parama. Posle uspostavljanja direktne avio-linije očekuje se sve veći broj kineskih turista koji troše i po nekoliko puta više novca od prosečnih zapadnjaka. Memorandum predviđa mogućnost da Kinezi plaćaju svojim "Junionpej" karticama u našim trgovinama i podižu novac na bankomatima.

"Memorandum predviđa plaćanje odnosno prihvatanje 'Junionpej' kartica u Srbiji, izdavanje zajedničke 'Dinakard-Junionpej' kartice u Srbiji i njeno korišćenje u čak 165 zemalja", objašnjava guverner NBS Jorgovanka Tabaković. 

Guvernerka je istakla da se razvoj "Junionpeja" zasniva na razvoju partnerskih odnosa sa nacionalnim kartičnim sistemima, a njihova strategija nije gašenje nacionalnih platnih sistema već pomoć u omogućavanju da se koriste najrazvijenije tehnologije koje omogućavaju najniže troškove i najveću sigurnost. Sada predstoji analiza potreba tržišta Srbije za takvom vrstom kartica.

"Trebalo bi da se izgradi nov sistem kartica, da postoji sistem institucija koje mogu da ih izdaju, sistem trgovina i drugih pružalaca usluga koje mogu da primaju plaćanja preko kartice, kao i da se napravi mreža terminala preko kojih mogu da se obavljaju transakcije ili podiže novac. Srbija je jedna od zemalja u Centralnoj i Istočnoj Evropi koja gaji najbliskije veze sa Kinom, jer su prošle godine uspostavljeni produbljeni strateški partnerski odnosi", kaže predsednik "Čajna Junion Pej" Ši Venčao. 

"Junionpej" nacionalni kartični sistem osnovan je 2002. godine uz podršku Centralne banke Kine. Za samo deset godina od osnivanja, postao je najveći kartični sistem u svetu sa više od 6,5 milijardi izdatih kartica.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva