:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2015   12:05

0

142

Zahvalnost zbog Kosova, zabrinutost zbog Stepinca

Kako je prenela predsednikova služba za saradnju s medijima, Nikolić je, poželevši dobrodošlicu kardinalu Kohu, koji je predsednik Papskog saveta za promociju hrišćanskog jedinstva, naglasio zahvalnost Vatikanu na stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Ta podrška znači mnogo za očuvanje države i naroda, kao i hrišćanskim korenima Kosova i Metohije, kao integralnog dela Srbije“ podvukao je predsednik.

On je istakao da Srbija i Vatikan dele slične stavove o izazovima sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

Predsednik Nikolić je izrazio bojazan povodom progona hrišćana, bez obzira na to da li su pravoslavci, katolici ili protestanti.

Eskalacija terorizma uperenog na hrišćanstvo iziskuje prevazilaženje razlika i uspostavljanje kontinuiranog dijaloga između pripadnika hrišćanskih zajednica, naglasio je predsednik Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik Nikolić se osvrnuo na inicijativu Rimokatoličke crkve da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca i izrazio zabrinutost da bi takva odluka narušila sve ono što je do sada urađeno na poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

"Ja iskazujem iskreno poštovanje prema svim verskim zajednicama u Srbiji, zato Vas molim da kada brojite zrna u jednoj ruci, prebacite u drugu i prebrojite ponovo", apelovao je predsednik Nikolić.

Kardinal Koh je preneo Nikoliću pozdrave pape Franje, naglasivši njegovo zadovoljstvo povodom predstojeće zvanične posete predsednika Srbije Vatikanu u septembru ove godine, navodi se u saopštenju.

On se saglasio sa predsednikom da su meta terorista hrišćani i istakao neophodnost njihovog jedinstva i prevazilaženja razlika.

Kardinal Koh je predložio da se formira stručni tim Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve koji će istražiti sve istorijske činjenice, i nastojati da se kroz dijalog uspostave saradnja i razumevanje.

Izrazivši uverenje da bi poseta pape Srbiji značajno doprinela čvršćoj saradnji verskih zajednica i pomirenju naroda bivše Jugoslavije, kardinal je naglasio da će o tome razgovarati i sa patrijarhom srpskim Irinejem i predstavnicima SPC.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva